Ονυχομυκητίαση

Ορισμός:

Είναι μια συχνή πάθηση, η οποία αρχικά παρουσιάζεται ως λευκή κηλίδα στην άκρη των νυχιών. Προσβάλλει ένα ή περισσότερα νύχια, συνήθως των ποδιών. Αν και δεν είναι άμεσα επικίνδυνη για τη ζωή, ωστόσο το νύχι που έχει προσβληθεί από μύκητα αποτελεί σημείο εισόδου μικροβίων στον οργανισμό. Κάποιες φορές προκαλεί πόνο και πάχυνση των νυχιών, με αποτέλεσμα να χρειαστεί τη φροντίδα του ειδικού καθώς και κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Όταν ο μύκητας προσβάλλει την περιοχή ανάμεσα στα δάχτυλα, ονομάζεται «πόδι του αθλητή».

Συνήθως εμφανίζεται σε μεγαλύτερες ηλικίες. Κάποιες ομάδες ανθρώπων διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από μύκητα, όπως άτομα με διαβήτη, αθλητές, άτομα με κινητικά προβλήματα, ή άτομα με κυκλοφορικές διαταραχές (αγγειοπάθεια).  Άτομα που ιδρώνουν έντονα, άτομα που κάνουν χρήση κοινόχρηστων ντους στο γυμναστήριο ή  στην πισίνα. Ωστόσο ο αριθμός των περιστατικών αυξάνεται κάθε χρόνο και στα παιδιά, ιδιαίτερα σε αυτά που έχουν σακχαρώδη διαβήτη ή σε αυτά που έχουν την τάση να βάζουν τα δάκτυλά τους στο στόμα.

Συμπτώματα:

 • Πάχυνση νυχιών
 • Εύθραυστα, τραχιά νύχια
 • Παραμορφωμένα σε σχήμα νύχια
 • Θαμπά
 • Αποχρωματισμός και πάχυνση του δέρματος κάτω από το νύχι
 • Αποκόλληση του νυχιού από το υγιές δέρμα

Τρόπος μετάδοσης:

Οι μύκητες μπορούν να μεταδοθούν είτε με άμεση επαφή, δηλαδή από άνθρωπο σε άνθρωπο ή από ζώο σε άνθρωπο (συνήθως αδέσποτα σκυλιά ή γάτες), είτε με έμμεση επαφή, δηλαδή από το έδαφος, την άμμο, τις πετσέτες. Οι κατάλληλες συνθήκες που ευνοούν την ανάπτυξη μυκήτων είναι η υγρασία και η υψηλή θερμοκρασία. Συγκεκριμένα, τα κλειστά παπούτσια, τα οποία κρατούν τα πόδια ζεστά και υγρά. Επίσης τα αποδυτήρια ευνοούν την ανάπτυξη μυκήτων αφού είναι ζεστοί και υγροί χώροι.

Τι πρέπει να προσέξουμε:

 • Να χρησιμοποιούμε αντιμυκητιασικό ταλκ μέσα στα παπούτσια, ώστε να απορροφάται η υγρασία.
 • Να αποφεύγουμε το περπάτημα σε δημόσιους χώρους με γυμνά πόδια
 • Να επισκεφθούμε άμεσα τον ειδικό Ποδολόγο - Ποδίατρο

Διάγνωση:

Ο ειδικός Ποδολόγος - Ποδίατρος με την κλινική εξέταση κάνει τη διάγνωση των μυκητιάσεων. Επίσης χρειάζεται και η μικροσκοπική εξέταση καθώς και η καλλιέργεια του δέρματος των νυχιών από την περιοχή που φαίνεται πως έχει προσβληθεί. Σημαντικό είναι πριν τη λήψη δείγματος να μη γίνει χρήση αντιμυκητιασικού ή αντισηπτικού φαρμάκου για τουλάχιστον 1 μήνα, διότι δυσχεραίνεται η σωστή διάγνωση καθώς και η θεραπεία.

Θεραπεία:

Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι φαρμακευτικών αγωγών:

 • Η δια στόματος θεραπεία (αντιμυκητιασικά χάπια)
 • Οι τοπικές θεραπείες (με σκευάσματα και αντιμυκητιασικά φάρμακα)
 • Συνδυασμός και των δύο
 • Χειρουργική επέμβαση για αφαίρεση του νυχιού
 • Με laser

Η θεραπεία που θα ακολουθήσει ο ειδικός Ποδολόγος - Ποδίατρος εξαρτάται από την βαρύτητα της λοίμωξης. Μπορεί να γίνει και συνδυασμός των δύο στην περίπτωση που έχει προσβληθεί και η μήτρα του νυχιού. Και οι δύο θεραπείες σκοτώνουν τον μύκητα και αποτρέπουν τον πολλαπλασιασμό του υπολειπόμενου μύκητα κάτω από τα νύχια. Πρέπει να ακολουθηθεί σωστά η θεραπεία και να ολοκληρωθεί ο κύκλος της, για να θεραπευτεί η ονυχομυκητίαση, που σημαίνει ότι θα διαρκέσει για όσο καιρό χρειάζεται το νύχι να μεγαλώσει και να βγει καινούριο (9-12 μήνες για τα πόδια και έως 6 μήνες για τα χέρια).

Πρέπει να τονίσουμε ότι κάποια αντιμυκητιασικά φάρμακα θα πρέπει να αποφεύγονται από άτομα που έχουν προβλήματα με το συκώτι ή καρδιακή ανεπάρκεια. Είναι πολύ σημαντικό να το γνωρίζει ο ειδικός Ποδολόγος - Ποδίατρος, ώστε να αποφασίσει ποια θεραπεία θα ακολουθήσει. Σημασία έχει η έγκαιρη έναρξη της θεραπείας.

Τέλος, η θεραπεία των ποδιών μας πρέπει να γίνεται από ειδικούς Ποδολόγους - Ποδίατρους στα ειδικά διαμορφωμένα κέντρα. Πρέπει να τηρούνται οι απαραίτητες προδιαγραφές υγιεινής. Επίσης τα εργαλεία πρέπει να απολυμαίνονται και να αποστειρώνονται μετά από κάθε χρήση καθώς αποτελούν εστία μόλυνσης και μετάδοσης των μυκήτων.

 

ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ

Εθνικής Αντιστάσεως 121, Τ.Κ.:161 22
210 7258116
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΚΟΛΩΝΑΚΙ

Νεοφύτου Δούκα 10, Τ.Κ.:106 74
210 7233092
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ

Πλ. Κορνάρου 31, Τ.Κ.:712 01
2810 344000
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.