Υπονυχία υπερκεράτωση

Ορισμος
Είναι μια δερματική πάθηση που εμφανίζεται συχνά στα πέλματα. Αποτελεί μια φυσιολογική αντίδραση της επιδερμίδας όταν υπάρχει αυξημένη πίεση σε συγκεκριμένα σημεία των κάτω άκρων. Ως άμυνα- αντίδραση ο οργανισμός αυξάνει την παραγωγή κερατίνης στα κύτταρα, η οποία τους δίνει την σκληρή και ξηρή όψη. Το δέρμα γίνεται τραχύ και με την επαναλαμβανόμενη τριβή δημιουργείται η λεγόμενη σκλήρυνση ή αλλιώς κάλος.

Συμπτώματα
Το σημείο στο οποίο υπάρχει υπερκεράτωση είναι σκληρό και ρωγμώδες. Μπορεί να προκαλέσει πόνο ιδιαιτέρως στα πέλματα αλλά και στα δάχτυλα των ποδιών εξαιτίας της πίεσης οτυ σωματικού βάρους αλλά και της τριβής μέσα στα υποδήματα.

Αίτια
Η πλατυποδία, η ραιβοποδία, ο βλαισός μέγας δάκτυλος- κότσι μπορεί να δημιουργήσουν υπερκερατώσεις. Η εξέταση του πελματογραφήματος αποδεικνύει ότι στα σημεία που υπάρχουν υπερκερατώσεις, είναι οι περιοχές του άκρου ποδός που δέχονται αυξημένη και επαναλαμβανόμενη πίεση, λόγω της παθολογίας της εμβιομηχανικής του ποδιού.

Θεραπεία
Ο ποδολόγος- ποδίατρος μπορεί να αφαιρέσει με ειδικό εξοπλισμό τα κύτταρα της ανώτερης στοιβάδας του δέρματος και να δώσει τοπική φαρμακευτική αγωγή, η οποία αναστέλλει την υπερέκκριση επιπλέον κυττάρων στο σημείο εφαρμογής. Πολύ σημαντική είναι η συστηματική επίσκεψη στον ειδικό ποδολόγο- ποδίατρο ο οποίος θα φροντίσει για την σωστή φροντίδα και υγιεινή των κάτω άκρων.

Ειδικά, οι ευπαθείς ομάδες, όπως οι άνθρωποι που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη οφείλουν να είναι επιμελείς και προσεκτικοί με τα άκρα τους και να ζητούν βοήθεια μόνο από επαγγελματίες του χώρου, αποφοίτους πανεπιστημίων και όχι από ανειδίκευτους που αυτοαποκαλούνται ως ειδικοί.

 

Υπερτροφία

Τα νύχια αποτελούν μέρος του δέρματος και υπόκεινται σε διάφορες αλλοιώσεις, είτε κληρονομικές είτε επίκτητες.

Η υπερτροφία, είναι μια πάθηση των ονύχων, η οποία συνήθως οφείλεται σε κάποιο τραύμα (πχ. από τη χρήση στενών υποδημάτων). Κατά την αλλοίωση αυτή, αρχίζει να παχαίνει το σώμα του νυχιού αλλά και η κοίτη του. Ανάλογα με το βαθμό της, διακρίνεται στην ονύχωση, η οποία είναι η απλή πάχυνση, στην παχυωνυχία, που είναι πιο έντονη πάχυνση και στην ονυχογρύπωση κατά την οποία παρατηρείται υπερανάπτυξη και υπερτροφία των ονύχων.

Η πάχυνση του νυχιού προκαλεί πόνο κατά τη βάδιση, ειδικά όταν το πόδι μπαίνει σε κλειστό υπόδημα.

Στο ΠΟΔΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ, οι ποδολόγοι αναλαμβάνουν την περιποίηση των νυχιών και τη σωστή και ολοκληρωμένη φροντίδα τους, ώστε να μειωθούν τα συμπτώματα του πόνου και χρησιμοποιώντας σύγχρονο εξοπλισμό, ομαλοποιούν την επιφάνεια του νυχιού, μειώνοντας έτσι το αίσθημα του πόνου.

 

Περιέλιξη

Η περιέλιξη αποτελεί άλλη μία πάθηση των ονύχων. Είναι η παραμόρφωση κατά την οποία κυρτώνει το ένα ή και τα δύο πλάγια χείλη του νυχιού. Δημιουργεί πολύ έντονο πόνο, αφού ουσιαστικά «μαγκώνει» το δέρμα που βρίσκεται γύρω από το νύχι.

Η σωστή αντιμετώπιση μπορεί να γίνει μόνο από ειδικό, ώστε να αντιμετωπιστεί ορθά το πρόβλημα. Στόχος είναι να αποσυμπιεστεί το δέρμα κάτω από το νύχι, ωστέ να μην πονά ο ασθενής.

Η περιέλιξη μπορεί να οφείλεται σε κληρονομικούς παράγοντες ή σε τραυματισμό από στενά υποδήματα, από χτύπημα, από κάτι βαρύ που πέφτει πάνω στο πόδι και μπορεί να προκαλέσει αλλοίωση της φυσιολογίας του νυχιού. Επίσης, είναι συχνό φαινόμενο στους ηλικιωμένους.

 

Παρονυχία

Είναι η δερματική πάθηση κατά την οποία προκαλείται φλεγμονή του παρονυχίου. Προκαλείται από λανθασμένο κόψιμο των νυχιών (βαθύ κόψιμο δηλαδή στις πλαϊνές άκρες των νυχιών) ενώ εμφανίζεται και στους ανθρώπους που τρώνε τα νύχια τους.

Πολύ συχνά η παρονυχία οδηγεί στ ο παρανυχικό απόστημα, το πύον δηλαδή που μαζεύεται κάτω από το δέρμα, στην άκρη του νυχιού, προκαλώντας έντονο πόνο και καθιστώντας την περιοχή σοβαρή εστία μολύνσεων. Διακρίνεται σε οξεία και χρόνια.

Η οξεία παρονυχία είναι συνέπεια σταφυλοκοκκικών, καντιντιακών ή ερπητικών λοιμώξεων. Η χρόνια παρονυχία συνήθως οφείλεται σε επαγγελματικούς λόγους ή συστηματικά νοσήματα (σακχαρώδης διαβήτης).

 

Ονυχομυκητίαση

Ορισμός:

Είναι μια συχνή πάθηση, η οποία αρχικά παρουσιάζεται ως λευκή κηλίδα στην άκρη των νυχιών. Προσβάλλει ένα ή περισσότερα νύχια, συνήθως των ποδιών. Αν και δεν είναι άμεσα επικίνδυνη για τη ζωή, ωστόσο το νύχι που έχει προσβληθεί από μύκητα αποτελεί σημείο εισόδου μικροβίων στον οργανισμό. Κάποιες φορές προκαλεί πόνο και πάχυνση των νυχιών, με αποτέλεσμα να χρειαστεί τη φροντίδα του ειδικού καθώς και κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Όταν ο μύκητας προσβάλλει την περιοχή ανάμεσα στα δάχτυλα, ονομάζεται «πόδι του αθλητή».

Συνήθως εμφανίζεται σε μεγαλύτερες ηλικίες. Κάποιες ομάδες ανθρώπων διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από μύκητα, όπως άτομα με διαβήτη, αθλητές, άτομα με κινητικά προβλήματα, ή άτομα με κυκλοφορικές διαταραχές (αγγειοπάθεια).  Άτομα που ιδρώνουν έντονα, άτομα που κάνουν χρήση κοινόχρηστων ντους στο γυμναστήριο ή  στην πισίνα. Ωστόσο ο αριθμός των περιστατικών αυξάνεται κάθε χρόνο και στα παιδιά, ιδιαίτερα σε αυτά που έχουν σακχαρώδη διαβήτη ή σε αυτά που έχουν την τάση να βάζουν τα δάκτυλά τους στο στόμα.

Συμπτώματα:

 • Πάχυνση νυχιών
 • Εύθραυστα, τραχιά νύχια
 • Παραμορφωμένα σε σχήμα νύχια
 • Θαμπά
 • Αποχρωματισμός και πάχυνση του δέρματος κάτω από το νύχι
 • Αποκόλληση του νυχιού από το υγιές δέρμα

Τρόπος μετάδοσης:

Οι μύκητες μπορούν να μεταδοθούν είτε με άμεση επαφή, δηλαδή από άνθρωπο σε άνθρωπο ή από ζώο σε άνθρωπο (συνήθως αδέσποτα σκυλιά ή γάτες), είτε με έμμεση επαφή, δηλαδή από το έδαφος, την άμμο, τις πετσέτες. Οι κατάλληλες συνθήκες που ευνοούν την ανάπτυξη μυκήτων είναι η υγρασία και η υψηλή θερμοκρασία. Συγκεκριμένα, τα κλειστά παπούτσια, τα οποία κρατούν τα πόδια ζεστά και υγρά. Επίσης τα αποδυτήρια ευνοούν την ανάπτυξη μυκήτων αφού είναι ζεστοί και υγροί χώροι.

Τι πρέπει να προσέξουμε:

 • Να χρησιμοποιούμε αντιμυκητιασικό ταλκ μέσα στα παπούτσια, ώστε να απορροφάται η υγρασία.
 • Να αποφεύγουμε το περπάτημα σε δημόσιους χώρους με γυμνά πόδια
 • Να επισκεφθούμε άμεσα τον ειδικό Ποδολόγο - Ποδίατρο

Διάγνωση:

Ο ειδικός Ποδολόγος - Ποδίατρος με την κλινική εξέταση κάνει τη διάγνωση των μυκητιάσεων. Επίσης χρειάζεται και η μικροσκοπική εξέταση καθώς και η καλλιέργεια του δέρματος των νυχιών από την περιοχή που φαίνεται πως έχει προσβληθεί. Σημαντικό είναι πριν τη λήψη δείγματος να μη γίνει χρήση αντιμυκητιασικού ή αντισηπτικού φαρμάκου για τουλάχιστον 1 μήνα, διότι δυσχεραίνεται η σωστή διάγνωση καθώς και η θεραπεία.

Θεραπεία:

Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι φαρμακευτικών αγωγών:

 • Η δια στόματος θεραπεία (αντιμυκητιασικά χάπια)
 • Οι τοπικές θεραπείες (με σκευάσματα και αντιμυκητιασικά φάρμακα)
 • Συνδυασμός και των δύο
 • Χειρουργική επέμβαση για αφαίρεση του νυχιού
 • Με laser

Η θεραπεία που θα ακολουθήσει ο ειδικός Ποδολόγος - Ποδίατρος εξαρτάται από την βαρύτητα της λοίμωξης. Μπορεί να γίνει και συνδυασμός των δύο στην περίπτωση που έχει προσβληθεί και η μήτρα του νυχιού. Και οι δύο θεραπείες σκοτώνουν τον μύκητα και αποτρέπουν τον πολλαπλασιασμό του υπολειπόμενου μύκητα κάτω από τα νύχια. Πρέπει να ακολουθηθεί σωστά η θεραπεία και να ολοκληρωθεί ο κύκλος της, για να θεραπευτεί η ονυχομυκητίαση, που σημαίνει ότι θα διαρκέσει για όσο καιρό χρειάζεται το νύχι να μεγαλώσει και να βγει καινούριο (9-12 μήνες για τα πόδια και έως 6 μήνες για τα χέρια).

Πρέπει να τονίσουμε ότι κάποια αντιμυκητιασικά φάρμακα θα πρέπει να αποφεύγονται από άτομα που έχουν προβλήματα με το συκώτι ή καρδιακή ανεπάρκεια. Είναι πολύ σημαντικό να το γνωρίζει ο ειδικός Ποδολόγος - Ποδίατρος, ώστε να αποφασίσει ποια θεραπεία θα ακολουθήσει. Σημασία έχει η έγκαιρη έναρξη της θεραπείας.

Τέλος, η θεραπεία των ποδιών μας πρέπει να γίνεται από ειδικούς Ποδολόγους - Ποδίατρους στα ειδικά διαμορφωμένα κέντρα. Πρέπει να τηρούνται οι απαραίτητες προδιαγραφές υγιεινής. Επίσης τα εργαλεία πρέπει να απολυμαίνονται και να αποστειρώνονται μετά από κάθε χρήση καθώς αποτελούν εστία μόλυνσης και μετάδοσης των μυκήτων.

 

ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ

Εθνικής Αντιστάσεως 121, Τ.Κ.:161 22
210 7258116
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΚΟΛΩΝΑΚΙ

Νεοφύτου Δούκα 10, Τ.Κ.:106 74
210 7233092
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ

Πλ. Κορνάρου 31, Τ.Κ.:712 01
2810 344000
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.