Ραγάδες - Σκασίματα

Ορισμός
Οι ραγάδες είναι τα σκασίματα που εμφανίζονται στα πέλματα και συγκεκριμένα στις φτέρνες. Το δέρμα στην πίσω περιοχή των ποδιών είναι τόσο ξηρό, ώστε προκαλούνται ανοίγματα και ρωγμές στα πόδια. Αυτό πέρα από αντιαισθητικό, είναι και επικίνδυνο για την υγεία των κάτω άκρων και του οργανισμού μας γενικότερα.

Αίτια

 1. Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο σ΄αυτή την κατάσταση. Η μη ισορροπημένη διατροφή επηρεάζει την επιδερμίδα και την αφυδατώνει με αποτέλεσμα να σκληραίνει το σημείο, να γίνεται τραχύ, να αποκτά ρωγμές και να ανοίγει το δέρμα.
 2. Παθήσεις, όπως ο διαβήτης, ο θυροειδής, το έκζεμα, η ψωρίαση, οι μύκητες, μπορούν να προκαλέσουν τις ρωγμές στο δέρμα.
 3. Το αυξημένο βάρος μπορεί να δημιουργήσει τέτοιο θέμα, αφού τα πόδια είναι αυτά που επιβαρύνονται από την πρόσληψη κιλών. Επίσης η ορθοστασία ενοχοποιείται για το σκάσιμο των φτερνών.
 4. Η λάθος επιλογή υποδήματος, μπορεί να οδηγήσει σε σκασμένες και σκληρές φτέρνες. Ένα μη ανατομικό παπούτσι, ή ακόμα η χρήση ανοιχτών υποδημάτων κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, τα οποία αφήνουν τα πόδια εκτεθειμένα, είναι παράγοντες που οδηγούν σε αυτό το φαινόμενο.
 5. Η κληρονομικότητα παίζει επίσης σημαντικό ρόλο.
 6. Οι ηλικιωμένοι τείνουν να έχουν σκληρές και σκασμένες φτέρνες, καθώς η επιδερμίδα, μεγαλώνοντας χάνει την ελαστικότητά της και το λίπος που βρίσκεται στην περιοχή, με αποτέλεσμα να είναι πιο εύκολο να «ανοίξει» το πόδι.

Θεραπεία

Με σκασμένες φτέρνες αυξάνεται ο κίνδυνος για μόλυνση από βακτήρια, μύκητες και ιούς. Πρέπει λοιπόν, πριν χρειαστεί να θεραπεύσουμε, να λειτουργήσουμε προληπτικά ώστε να
αποφύγουμε την εμφάνιση ή αν έχει εμφανιστεί, τη επιδείνωση του προβλήματος.

 1. Φροντίστε για την ενυδάτωση του οργανισμού σας. Βελτιώστε τη διατροφή σας και ενισχύστε τον οργανισμό σας με βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
 2. Επιλέξτε σωστά υποδήματα, δερμάτινα και ανατομικά, ώστε να μην πιέζεται το πόδι εσωτερικά και να μπορεί να αναπνέει.
 3. Να περιποιείστε καθημερινά τα πόδια σας, ώστε να διατηρούνται απαλές οι φτέρνες σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ελαφρόπετρα στο μπάνιο σας για να αφαιρέσετε τα νεκρά κύτταρα.
 4. Χρησιμοποιήστε καθημερινά πριν τον ύπνο ενυδατική κρέμα, κάνοντας απαλό μασάζ. Προτιμήστε αυτές που έχουν ουρία και σαλικυλικό οξύ, διότι βοηθούν στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων, κάνοντας απολέπιση.
 5. Ζητήστε τη βοήθεια ειδικού, ποδολόγου - ποδιάτρου, ο οποίος θα σας κατευθύνει ανάλογα, συνυπολογίζοντας όλες τις παραμέτρους.

 

Μυρμηγκιές

Ορισμός

Οι μυρμηγκιές είναι δερματικά εξογκώματα- εξανθήματα που οφείλονται στον ιο των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV). Μπορεί να είναι στρογγυλές ή με ακανόνιστο σχήμα, επίπεδες ή εξογκωμένες. Τα στελέχη αυτά δεν είναι επικίνδυνα για τον ανθρώπινο οργανισμό. Είναι πολύ εύκολο να μεταδοθούν μέσω της δερματικής επαφής.

Ιδιαίτερα εύκολα μεταδίδονται σε πισίνες και αποδυτήρια λόγω της υγρασίας και της υψηλής θερμοκρασίας που επικρατεί στους χώρους αυτούς. Μεταφέρεται εύκολα από τη μία περιοχή του σώματος στην άλλη. Πρέπει λοιπόν να αντιμετωπιστούν άμεσα και αποτελεσματικά. Μεγάλη συχνότητα μετάδοσης παρουσιάζουν τα παιδιάλόγω ανώριμου ανασοποιητικού συστήματος.

Συμπτώματα

 • Οι μυρμηγκιές εντοπίζονται κυρίως στα άνω και κάτω άκρα. Ειδικά, στα πέλματα των ποδιών προκαλούν πόνο κατά τη βάδιση
 • Αναπτύσσονται σε σημεία αυξημένης πίεσης του πέλματος
 • Είναι επώδυνες και αν δεν αντιμετωπιστούν προκαλούν δυσκολία και πονο κατά τη βάδιση

Θεραπεία

Η διάγνωση γίνεται με το δερματοσκόπιο. Οι μυρμηγκιές αντιμετωπίζονται με κρυοθεραπεία (υγρό άζωτο), με διαρθεμοπηξία, με laser, με εφαρμογή κολλητικών ταινιών, με το τρύπημα της μυρμηγκιάς υποδερμικά με βελόνα και με καυστικά μείγματα.

Η θεραπεία είναι απλή και δεν προκαλεί πονο.

Ο ασθενής μπορεί να γυρίσει άμεσα στις δραστηριότητές του.

 

Κάλοι

Ορισμός

Κάλοι των ποδιών ή αλλιώς τύλοι, ονομάζονται οι σκληρύνσεις του δέρματος σε ορισμένα σημεία του πέλματος, εξαιτίας κάποιων παραγόντων. Το δέρμα μας λειτουργεί ως προστατευτικό φράγμα για τον οργανισμό μας. Αποτελείται από πολλά στρώματα. Το εξωτερικό στρώμα είναι η επιδερμίδα, η οποία εκτίθεται σε συνεχόμενη πίεση και τριβή εξαιτίας της καθημερινής κίνησης των ποδιών μας μέσα στα υποδήματα. Αποτέλεσμα αυτού είναι η αυξημένη κυκλοφορία του αίματος με επακόλουθο την αυξημένη ανάπτυξη των κυττάρων στο συγκεκριμένο σημείο.

Συμπτώματα:

Η στοιβάδα του σκληρού δέρματος που σχηματίζεται, μεγαλώνει εσωτερικά σε σχήμα κώνου και δημιουργείται ένας σκληρός πυρήνας, ο οποίος ονομάζεται ρίζα του κάλου. Ο πυρήνας μπορεί να πιέσει τα νεύρα που διασχίζουν τις ατώτερες στοιβάδες του δέρματος και να προκαλέσει οξύ πόνο, επηρεάζοντας το βάδισμα, την επιλογή υποδημάτων αλλά και τις καθημερινές δραστηριότητες του ατόμου.

Οι παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν στη δημιουργία κάλων χωρίζονται σε 2 κατηγορίες:

 • Εξωγενείς, όπως πχ. στενά ή ανοιχτά υποδήματα ή αθλητικές δραστηριότητες
 • Ενδογενείς, όπως πχ. οστική προβολή, κάταγμα, διαταραγμένη μηχανική του ποδιού (κοιλοποδία, παραμορφώσεις δακτύλων, κοντό 1ο μετατάρσιο, hallux rigidus, βλάβες από μεταφορά λόγω οστεοτομίας ή αφαίρεσης κεφαλής διπλανού μεταταρσίου)
 • Ή μπορεί να είναι συνδυασμός και των δύο

Αναλόγως την αιτία που δημιουργεί τους τύλους, αυτοί διακρίνονται σε:

Σκληρούς ή δακτυλικούς κάλους ή τύλους (hard or digital corn) είναι ξηρές κερατινικές μάζες που συνήθως βρίσκονται στη ραχιαία επιφάνεια των δακτύλων, στην άκρη των δακτύλων καθώς επίσης και στην επιφάνεια του πέλματος του ποδιού. Είναι επιπτώσεις που δημιουργούνται από πιέσεις σε συγκεκριμένο σημείο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μαλακούς κάλους ή τύλους (soft or interdigital corn) είναι πολύ επώδυνοι και βρίσκονται μόνο ανάμεσα στα δάκτυλα. Απορροφούν υγρασία από τον ιδρώτα και έτσι μουσκεμένοι δευτεροπαθώς επιμολύνονται από μύκητες και βακτηρίδια. Είναι πολύ συχνοί μεταξύ 4ου και 5ου δακτύλου και μερικές φορές βρίσκουμε δύο βλάβες, τη μία απέναντι από την άλλη (kissing lesions). Η μορφή του κάλου είναι άσπρη και μαλακή επειδή υπάρχει χρόνια διαβροχή (μούλιασμα, υγρασία).

Πελματιαίους κάλους ή τύλους (plantar corn or focal intractable plantar keratosis) είναι μικρές, καλά εντοπισμένες και επώδυνες βλάβες (κάτω από το κνημιαίο σησαμοειδές ή από οξεία προβολή του περονιαίου κονδύλου μιας μετατάρσιας κεφαλής) και περιέχουν κεντρικό κερατινικό βύσμα. Η πρόληψη είναι το μεγαλύτερο βήμα στην αντιμετώπιση και συνέπεια της μείωσης των υψηλών μηχανικών πιέσεων που δέχεται το πόδι.

Αγγειακούς και νευροαγγειακούς κάλους: είναι η συνέπεια της βλάβης των αγγείων ή νεύρων ενδιάμεσα στους κάλους. Η αιτία της δημιουργίας αυτών των κάλων είναι η από παλιά υπάρχουσα αλλοίωση, όπου οι πιέσεις είναι περισσότερο  αυξημένες και καταστροφικές.

Σφαιρική σκληρύνση (κάλος) με κεφαλή: Εμφανίζεται σε περιοχές όπου υπάρχει προεξοχή από κόκκαλο.

Αντιμετώπιση και θεραπεία

Είναι πολύ σημαντικό να αντιμετωπίσουμε σωστά το οποιοδήποτε πρόβλημα με τους κάλους. Όπως κάθε πάθηση, έτσι και στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι απαραίτητη η συμβολή ενός ειδικού ποδιάτρου- ποδολόγου, ο οποίος γνωρίζει τη φυσιολογία του ποδιού και πώς να αντιμετωπίζει την κάθε περίπτωση. Προϋποθέτει επίσης την τήρηση των κανόνων υγιεινής για την αποφυγή οποιασδήποτε μόλυνσης ή τραυματισμού. Ο ρόλος του Ποδιάτρου - Ποδολόγου είναι να συντηρεί το δέρμα υγιές στα σημεία όπου υπάρχει προδιάθεση να δημιουργηθούν συμπτώματα υψηλής πίεσης και να μειώσει τις αιτίες που δύνανται να προκαλέσουν τις πιέσεις αυτές.

Ο ποδίατρος θα μας κατευθύνει σωστά στην επιλογή των υποδημάτων. Αυτά πρέπει να είναι άνετα, να ταιριάζουν στο σχήμα του ποδιού και να έχουν σωστό πλάτος και περιθώριο ως και 1,5 cm μεταξύ του μακρύτερου δαχτύλου και της μύτης του παπουτσιού. Καλό θα είναι να προτιμώνται υποδήματα με χαμηλά και φαρδιά τακούνια, με αρκετό χώρο εσωτερικά για να χωράει σωστά το πόδι και να είναι φτιαγμένα από μαλακό δέρμα, ώστε να μην εξασκούνται πιέσεις σε σημεία του ποδιού που μπορεί να προεξέχουν.

Επίσης θα προσπαθήσει να αποφορτίσει τα συγκεκριμένα σημεία. Αφού κάνει στον ασθενή την εξέταση του πελματογραφήματος και καταγράψει τις πιέσεις, θα κατασκευάσει ειδικά ορθωτικά πέλματα, προκειμένου να εξισορροπήσει τις πιέσεις στο πέλμα ή μπορεί να κατασκευάσει ειδικά προστατευτικά από σιλικόνη για το συγκεκριμένο σημείο.

Επίσης θα καθοδηγήσει τον ασθενή για τη σωστή και καθημερινή περιποίηση της περιοχής με τρίψιμο με ελαφρόπετα ή ράσπα (λίμα με γυαλόχαρτο) και ενυδάτωση με ειδική κρέμα που μαλακώνει τις σκληρύνσεις και διατηρεί τη φυσική ελαστικότητα του δέρματος.

Ειδικά σε ασθενείς με παθολογία, όπως το διαβητικό πόδι, είναι πολύ σημαντική η συμβολή του ποδιάτρου ,ώστε να αποφευχθούν οι ακρωτηριασμοί. Σ αυτές τις περιπτώσεις καλό είναι να αποφεύγεται η χρήση καυστικών υγρών για τους κάλους, διότι είναι επικίνδυνα και δημιουργούν φλεγμονές.

Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως οφείλουμε να περιποιούμαστε και να φροντίζουμε τα πόδια μας, γιατί αυτά μάς στηρίζουν σε κάθε μας βήμα.

 

Υπερκεράτωση

Η υπερκεράτωση - σκλήρυνση πελμάτων είναι αποτέλεσμα μιας επιταχυνόμενης ανάπτυξης των νεκρών κυττάρων στη βασική στοιβάδα με αποτέλεσμα να αυξάνεται το πάχος του κερατοειδούς στρώματος.

Έντονες υπερκερατώσεις (κάλοι που δεν πονούν) παρατηρούνται σε διαβητικούς ασθενείς. Οι υπερκερατώσεις πρέπει να αφαιρούνται από ειδικό ποδίατρο ώστε να επιτευχθεί ουσιαστική αντιμετώπιση και εξάλειψη.

 

ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ

Εθνικής Αντιστάσεως 121, Τ.Κ.:161 22
210 7258116
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΚΟΛΩΝΑΚΙ

Νεοφύτου Δούκα 10, Τ.Κ.:106 74
210 7233092
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ

Πλ. Κορνάρου 31, Τ.Κ.:712 01
2810 344000
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.