Σύνδρομο ταρσιαίου σωλήνα

Το Σύνδρομο του Ταρσιαίου Σωλήνα (Σ.Τ.Σ.) αφορά στην πίεση που ασκεί το οπίσθιο κνημιαίο νεύρο μέσα στον ταρσιαίο σωλήνα. Όταν ασκείται πίεση στο νεύρο αυτό, το αποτέλεσμα που προκύπτει αποτελεί τη νευραλγία του οπίσθιου κνημιαίου νεύρου.

Τα αίτια του συνδρόμου αυτού ποικίλλουν:

 • Πλατυποδία, επικουρικά οστά/μύες, βλαισότητα, υπερπρηνισμός
 • Ρευματοειδής αρθρίτιδα
 • Κιρσοί
 • Κατάγματα, θλάσεις, μετεγχειρητικές συμφύσεις
 • Νευρώματα, λιπώματα, κύστεις και γάγγλια
 • Σφιχτά υποδήματα, σύνδρομα που σχετίζονται με υπέρχρηση, γήρας, κατακράτηση υγρών, κύηση, παχυσαρκία 

Το Σύνδρομο ταρσιαίου σωλήνα εκδηλώνεται κυρίως με αίσθηση πόνου από την περιοχή πίσω και κάτω από τον έσω σφυρό ή με αίσθημα καύσου, οίδημα και μούδιασμα σε όλη την επιφάνεια του πέλματος.

Με έντονη καταπόνηση ο πόνος γίνεται πιο έντονος ενώ με ξεκούραση και ελαφρά μάλαξη ή ανύψωση του κάτω άκρου υπάρχει ανακούφιση.

Αρχικά αντιμετωπίζεται συντηρητικά με τους εξής τρόπους:

 • Ξεκούραση
 • Παγοθεραπεία
 • Χορήγηση ΜΣΑΦ (NSAIDs)
 • Ακινητοποίηση του άκρου πόδα
 • Φυσικοθεραπεία
 • Υποδήματα με υποστήριξη του μέσου τμήματος του ποδιού
 • Ορθωτικά πέλματα

Διαγιγνώσκεται με δυναμικό πελματογράφημα και ηλεκτρομυογράφημα.

 

Πελματιαία απονευρωσίτιδα

Oρισμός

Πρόκειται για μια από τις πιο συχνές παθήσεις των ποδιών και είναι η πιο συχνή αιτία πόνου στα πόδια των αθλητών και ιδιαίτερα των δρομέων. H πελματιαία απονευρωσίτιδα είναι μία συμπαγής δεσμίδα από επιμήκεις διαταγμένες κολλαγόνες ίνες, που πρακτικά είναι ανελαστική.
H πελματιαία απονευρωσίτιδα είναι η φλεγμονή της πελματιαίας απονεύρωσης, τραβάει τη βάση της βάδισης, και η πελματιαία απονευρωσίτιδα τεντώνεται περισσότερο απ' όσο πρέπει.

Διάγνωση
H πρώτη εκτίμηση ενός ιατρού, όταν ο ασθενής του αναφέρει πόνο στην πτέρνα, είναι πως πάσχει από άκανθα πτέρνας (επιπλέον κόκαλο στη βάση της πτέρνας). Tις περισσότερες φορές η συνεχόμενη φλεγμονή στην πελματιαία απονεύρωση δημιουργεί άκανθα.
O ασθενής παρουσιάζει έντονο πόνο στην περιοχή της πτέρνας. Eπίσης, υπάρχει έντονος πόνος στην πλήρη φόρτιση ύστερα από ξεκούραση, λόγω του ότι η πελματιαία είναι περισσότερο άκαμπτη μετά από κάποιο χρόνο χαλάρωσης. O πόνος διαρκεί για μόνο μερικά λεπτά, όπου στη συνέχεια περνάει μετά από λίγο περπάτημα. O πόνος περιγράφεται σαν "stone bruise".

Aκουμπώντας την πελματιαία απονεύρωση, θα μπορούμε να νιώσουμε πόσο τεντωμένη είναι. Θα πρέπει να θυμόμαστε , ότι το φύμα της πτέρνας πελματιαία βρίσκεται πολύ βαθιά, και για αυτό το λόγο θα πρέπει να πιέσουμε με αρκετή δύναμη, για το εντοπίσουμε και να προκαλέσουμε πόνο.

Πελματιαία απονεύρωση και βάδιση
H πελματιαία απονεύρωση εισφύεται από την πτέρνα, περνάει κατά μήκος της καμάρας του ποδιού και καταφύεται στη βάση των τεσσάρων μικρών δακτύλων. H λειτουργία της είναι να προστατεύει το πόδι πελματιαία και να υποβοηθάει το σήκωμα της ποδικής καμάρας κατά το περπάτημα και το τρέξιμο.
Στο τελικό στάδιο της στηρικτικής φάσης (toe off) του κύκλου αναβηματισμού, όπου το μεγάλο δάκτυλο είναι περίπου 30° σε ραχιαία έκταση, η πελματιαία απονεύρωση τεντώνεται από τα δυο άκρα, όπου έτσι η ποδική καμάρα ανασηκώνεται.

Eμβιομηχανική αιτιολογία
Oι βασικές αιτίες οι οποίες προκαλούν την πελματιαία απονευρωσίτιδα είναι,
Α) Yπερπρηνισμός: O ελαφρύς πρηνισμός της ποδοκνημικής κατά την στηρικτική φάση του κύκλου αναβηματισμού είναι φυσιολογικός, αλλά τα πόδια πολλών από εμάς τείνουν να υπερπρηνίσουν (υπερβολική πτώση προς τα μέσα (πλατυποδία)) λόγω των σκληρών και ανώμαλων επιφανειών, στις οποίες περπατάμε.
O υπερβολικός πρηνισμός (τα πόδια πέφτουν προς τα μέσα) του προσθίου μέρος του ποδός και οπισθίου μέρος του ποδός, κάνει την ποδική καμάρα να χαμηλώνει αρκετά όπου επιμηκύνει το πόδι, και δημιουργεί τραυματικές διατατικές δυνάμεις στην πελματιαία απονεύρωση.
Mετά από μία συνέχεια τραυματισμού δημιουργείται φλεγμονή, ερεθισμός και πόνος στην περιοχή της πτέρνας. H συνεχόμενη φλεγμονή στο φύμα της πτέρνας, πιθανό να δημιουργήσει άκανθα όπου ο πόνος θα είναι πιο οξύς. Εκτιμάται ότι στο 50% έως 75% του πληθυσμού που πάσχει από υπερπρηνισμό, θα προκληθεί πελματιαία απονεύρωση.
Tο ποσοστό είναι υψηλότερο στους αθλητές.
B) Κάποιοι μύες που υπάρχουν στο πίσω μέρος του ποδιού (γάμπα) δεν έχουν καλή κινητικότητα να τραβήξουν το άκρο πόδι προς τα πάνω, και περιορίζουν τη σταθερότητα της βάδισης. O συνδυασμός του υπερπρηνισμού και της μη σωστής κινητικότητας των μυών επιταχύνει τη φλεγμονή της πελματιαίας απονεύρωσης.
Γ) Το υπερκινητικό πόδι (hypermobile foot) με χαλαρές αρθρώσεις δεν παρέχει αρκετή στήριξη στην ποδική καμάρα. Αυτή είναι μια βασική αιτία για την δημιουργία της φλεγμονής στην πελματιαία απονεύρωση.
Δ) Τα σύνδρομα καταπόνησης, η μη σωστή επιλογή του υποδήματος και τα λάθη προπονήσεων είναι αιτίες, που προκαλούν πελματιαία απονεύρωση, ιδιαίτερα στους δρομείς. Τα συνηθισμένα λάθη προπόνησης είναι για παράδειγμα , περισσότερο τρέξιμο από ότι πρέπει σε ανηφόρα, τρέξιμο σε άμμο ή τρέξιμο χωρίς υποδήματα.

Θεραπευτική αποκατάσταση
Μια πρόσφατη διετής μελέτη του συλλόγου της Αμερικάνικης Ορθοπεδικής Εταιρίας Ποδός και Ποδοκνημικής, έδειξε ότι οι διατάσεις, η θεραπευτική άσκηση και τα ειδικά ορθωτικά κατασκευασμένα από ειδικούς ποδολόγους είναι οι ποιό αποτελεσματικές θεραπείες για την αποκατάσταση της πελματιαίας απονευρωσίτιδας.

Από τους 250 ασθενείς που έλαβαν μέρος στην παραπάνω μελέτη, πολύ μικρός αριθμός ασθενών χρειάστηκε επέμβαση.
Εμβιομηχανικά η πελματιαία απονευρωσίτιδα θεραπεύεται μέσω της ορθωτικής θεραπείας του ποδός, και στόχος είναι να λειτουργεί η υπαστραγαλική σε ουδέτερη θέση.

Η ορθωτική θεραπεία του ποδός οργανώνεται με κάποιο πλάνο αποκαταστάσης απο ειδικούς ποδολόγους μετά απο την πρώτη εκτίμηση από Ορθοπεδικό. Πρώτο στάδιο είναι να εντοπιστεί η εμβιομηχανική βλάβη με πελματογράφημα, στην συνέχεια να γίνει η ακριβής λήψη προπλάσματος όπου θα κατασκευαστεί το ειδικό ορθωτικό πέλμα με το ανάλογο υλικό.
Ο σκοπός του ορθωτικού πέλματος είναι να ελέγχει τον υπερβολικό πρηνισμό του οπισθίου και προσθίου μέρος του ποδός.

 

Οπισθοπτερνική θυλακίτιδα

Φλεγμονή του θυλάκου στο πίσω μέρος της πτέρνας του Αχιλλείου τένοντα. Παρατηρείται προπέτεια του αχιλλείου τένοντα κεντρικά της κατάφυσης του και διόγκωση των μαλακών μορίων στο σημείο, όπου η περιοχή της πτέρνας του υποδήματος προσκρούει στην προεξοχή του φύματος της πτέρνας.

Το φαινόμενο αυτό σχετίζεται με το σωματικό βάρος, την υπερβολική άσκηση ή με τη χρήση ακατάλληλων υποδημάτων.

Επίσης, παρατηρείται συχνότερα όταν υπάρχει προέχουσα γωνιώδης παραμόρφωση ή παραμόρφωση τύπου «πέλεκυ» του άνω ορίου του φύματος του αστραγάλου, ακριβώς πάνω από την κατάφυση του Αχίλλειου τένοντα. Σχετίζεται με την αχίλλειο τενοντίτιδα και την πελματιαία απονευρωσίτιδα.

Είναι πιο συχνό στις γυναίκες από ό,τι στους άντρες και συνήθως παρατηρείται και στα δύο πέλματα.

Συνήθως αντιμετωπίζεται συντηρητικά με τους εξής τρόπους:

 • Ξεκούραση
 • Παγοθεραπεία
 • Χορήγηση ΜΣΑΦ (NSAIDs)
 • Φυσικοθεραπεία
 • Κατάλληλα υποδήματα με υποστήριξη του μέσου τμήματος του ποδιού
 • Ορθωτικά πέλματα

 

Άκανθα πτέρνας

Ο άκανθας είναι οστεόφυτο αποτέλεσμα υποτροπιάζουσας φλεγμονής της πελματιαίας απονεύρωσης: στην περιοχή της χρονίζουσας φλεγμονής σχηματίζεται ουλώδης ιστός στον οποίο τελικά εναποτίθενται άλατα. Οι ασβεστώσεις αυτές σταδιακά οστεοποιούνται πλήρως.

Συνήθως υπάρχει και μια οστική προπέτεια η οποία είναι εμφανής στις ακτινογραφίες. Η φλεγμονώδης αντίδραση του συνδετικού ιστού του πέλματος είναι η αιτία του πόνου. Τα ακατάλληλα υποδήματα που ασκούν πίεση στον άκανθα μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση.

Τα συμπτώματα του άκανθα πτέρνας είναι συνήθως τα κάτωθι:

 • Η ύπαρξη του άκανθαπροκαλεί ερεθισμό στην γύρω περιοχή του ποδιού.
 • Ο πόνος στην περιοχή της πτέρνας είναι πολύ συχνό φαινόμενο και είναι αρκετά οξύς. Συνήθως εμφανίζεται μετά από κάκωση και εντοπίζεται στην πτέρνα κατά την όρθια στάση, την βάδιση και το τρέξιμο. Η ένταση του πόνου σχετίζεται με την ένταση της δραστηριότητας.
 • Συνήθως ο πόνος είναι εντονότερος τις πρωινές ώρες όταν τίθεται σε κίνηση το πέλμα μετά από τη βραδινή ανάπαυση. Μια ρουτίνα ασκήσεων ειδικά για την αντιμετώπιση της άκανθας και οι σωστές εκτάσεις θα βοθήσουν στην ανακούφιση και μείωση του πόνου.

Η ακτινογραφία καταδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος.

Συνήθως αντιμετωπίζεται συντηρητικά με τους εξής τρόπους:

 • Ξεκούραση
 • Παγοθεραπεία
 • Χορήγηση ΜΣΑΦ (NSAIDs) για υποχώρηση της φλεγμονής
 • Φυσικοθεραπεία
 • Κατάλληλα μαλακά υποδήματα
 • Ορθωτικά πέλματα

 

ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ

Εθνικής Αντιστάσεως 121, Τ.Κ.:161 22
210 7258116
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΚΟΛΩΝΑΚΙ

Νεοφύτου Δούκα 10, Τ.Κ.:106 74
210 7233092
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ

Πλ. Κορνάρου 31, Τ.Κ.:712 01
2810 344000
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.