Ραιβοϊπποποδία

Ορισμός

Η ραιβοϊπποποδία αποτελεί συγγενής πάθηση και είναι η συχνότερη παραμόρφωση του ποδιού που παρουσιάζεται στα νεογέννητα με συχνότητα εμφάνισης ένα στα χίλια μωρά. Από αυτά το 30% θα παρουσιάσει την πάθηση και στα δύο πόδια.

Αιτίες

Οι ακριβείς αιτίες εμφάνισης αυτής της πάθησης δεν είναι γνωστές.

Η διάγνωση δύναται να γίνει υπερηχογραφικά κατά τη διάρκεια της κύησης και συνίσταται σε έσω στροφή, υπτιασμό και βράχυνση του άκρου ποδός λόγω ρικνών τενόντων που διέρχονται από την έσω πλευρά της γαστροκνημίας, της ποδοκνημικής άρθρωσης και του άκρου ποδός.
Η ραιβοϊπποποδία δεν προκαλεί αίσθηση πόνου και κατά κανόνα θεραπεύεται, ειδικά όταν η θεραπεία αρχίσει αμέσως μετά τη γέννηση του παιδιού.

Υπάρχουν δύο κύριες κατηγορίες ραιβοϊπποποδίας: 

 1. Η ιδιοπαθής ραιβοϊπποποδία η οποία προκαλείται κυρίως από την κακή ενδομήτρια θέση, χωρίς περαιτέρω ιατρικά προβλήματα. Στις περισσότερες περιπτώσεις θεραπεύεται εφόσον αντιμετωπισθεί άμεσα.
 2. Η ραιβοϊπποποδία πού οφείλεται σε νευρολογικά αίτια δηλαδή σε διάφορες νευρομυικές παθήσεις, όπως η αρθρογρύπωση, η μηνιγγομυελοκήλη και η εγκεφαλική παράλυση. Χαρακτηριστικό της κατηγορίας αυτής είναι η πολύ έντονη παραμόρφωση του ποδιού.

Η αντιμετώπιση της παιδικής ραιβοϊπποποδίας γίνεται κυρίως με συντηρητική θεραπεία και η λειτουργική αποκατάσταση του κάτω άκρου είναι συνήθως πλήρης.

 

Ραιβογωνία

Ορισμός

Η ραιβογωνία αποτελεί παραμόρφωση των κάτω άκρων κατά την οποία τα κάτω άκρα εμφανίζονται κυρτωμένα συνήθως σε σχήμα παρένθεσης ή τόξου με μεγάλο κενό ανάμεσα στα δύο γόνατα σε όρθια θέση.

Η πάθηση αυτή εμφανίζεται κυρίως μόλις τα παιδιά αρχίζουν να περπατούν και με την πάροδο των δύο ετών συνήθως εξαφανίζεται. Τα βρέφη δεν είναι οι μοναδικοί πάσχοντες από την πάθηση αυτή. Ακόμη και μεγαλύτερα παιδιά και ενήλικες μπορούν να παρουσιάσουν ραιβογωνία.

Η ραιβογωνία θεωρείται παθολογική σε περιπτώσεις που δεν υποχωρήσει μέχρι τη νηπιακή ηλικία ή αν παρουσιαστεί σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Η παθολογική ραιβογωνία οφείλεται είτε σε εξωτερικούς παράγοντες, όπως για παράδειγμα στις αναπτυσσόμενες χώρες όπου δεν είναι εύκολη η πρόσβαση σε δομές υγείας και η διατροφή είναι ανεπαρκής, είτε σε γενετικές νόσους, δυσπλασίες, ρευματολογικές παθήσεις, δυσανεξία στη γλουτένη, έλλειψη βιταμίνης D κά.

Η ραιβογονία γίνεται αρχικά αντιληπτή από τους γονείς του παιδιού. Η απλή ακτινογραφία είναι επαρκής για τη διάγνωση στις περισσότερες περιπτώσεις. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι απαραίτητος περαιτέρω απεικονιστικός έλεγχος είτε με αξονική είτε με μαγνητική τομογραφία.

 

Πτερνοβλαισοποδία

Ορισμός

Η πτερνοβλαισοποδία αποτελεί την πιο συνήθη συγγενή παραμόρφωση του άκρου πόδα και οφείλεται κυρίως στην κακή ενδομήτρια στάση του εμβρύου. Καθώς το πέλμα πιέζεται πάνω στο τοίχωμα της μήτρας ιδίως κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου, προκαλείται υπερέκταση σε σημείο που τα δάχτυλα του πέλματος να ακουμπούν στην κνημική περιοχή, απαγωγή και έξω στροφή του πέλματος στην υπάστραγαλική άρθρωση.

Αίτια

Η πάθηση αυτή είναι μπορεί να παρουσιαστεί και στα δύο πέλματα και είναι πιο συχνή στα κορίτσια από ό,τι στα αγόρια με την κληρονομικότητα να αποτελεί καθοριστικό παράγοντα.
Η υπερέκταση του πέλματος υποχωρεί σε μεγάλο βαθμό ως ολοκληρωτικά κατά τη διάρκεια των πρώτων έξι μηνών, όμως το χαρακτηριστικό της έξω στροφής της κνήμης υποχωρεί μετά την έναρξη της βάδισης και μετά τα δύο πρώτα χρόνια του παιδιού.

Αποκατάσταση

Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία σε περιπτώσεις που καθίσταται αναγκαία έχει ως αποτέλεσμα την αποκατάσταση του πέλματος. Σε κάποιες περιπτώσεις όμως, μπορεί αποτελεί παράγοντα καθυστέρησης της βάδισης ή και να οδηγήσει σε χαλαρή πλατυποδία.
Εάν υπάρχουν ενδείξεις για υποκείμενες παθήσεις είναι πιθανόν να χρειαστεί ακτινογραφία ή και υπέρηχος προκειμένου για περαιτέρω διερεύνηση της πάθησης.

 

 

Πλατυποδία

Ορισμός

Πλατυποδία είναι η απουσία της φυσιολογικής καμάρας στο εσωτερικό του πέλματος με αποτέλεσμα το πέλμα να εφάπτεται εξ ολοκλήρου με το έδαφος. Μπορεί να παρουσιαστεί είτε στο ένα είτε και στα δύο πόδια, σε παιδιά και σε ενήλικες -μάλιστα οι ενήλικες παρουσιάζουν πλατυποδία σε ποσοστό 20%. Στα μικρά παιδιά συχνότερα παρατηρούμε μία μεγαλύτερη παραμόρφωση που λέγεται βλαισοπλατυποδία, δηλαδή την ύπαρξη πλατυποδίας σε συνδυασμό με βλαισή παραμόρφωση (προς τα έξω απόκλιση του ποδιού).
Ένα στα δέκα παιδιά παρουσιάζει πλατυποδία και πολλοί γονείς ανησυχούν για την έκβαση της συγκεκριμένης πάθησης. Είναι γεγονός πως η ποδική καμάρα αποτελεί τον πιο καθοριστικό παράγοντα για τη σωστή κατανομή των δυνάμεων που ασκούνται καθημερινά στον άκρο πόδα μέσω των δραστηριοτήτων. Για το λόγο αυτό η καμάρα του πέλματος θα πρέπει να αποτελεί τον σταθεροποιητικό παράγοντα και ταυτόχρονα θα πρέπει να είναι και ελαστική προκειμένου να απορροφώνται όλες οι παραπάνω δυνάμεις με τρόπο που να μην προκαλεί κάποιο τραύμα στον άκρο πόδα.

Υπάρχουν τρεις τύποι πλατυποδίας:

 1. Η χαλαρή (εύκαμπτη) πλατυποδία
 2. Η χαλαρή (εύκαμπτη) πλατυποδία με βραχύ αχίλλειο τένοντα και
 3. Η δύσκαμπτη πλατυποδία

Η πιο συνήθης στα παιδιά και στους ενήλικες είναι η χαλαρή πλατυποδία, η οποία δεν είναι επώδυνη και δεν προκαλεί κάποια κλινικά προβλήματα. Ένας στους τέσσερις ενήλικες παρουσιάζει χαλαρή πλατυποδία με βραχύ αχίλλειο τένοντα, η οποία μπορεί να είναι επώδυνη και ο ασθενής να παρουσιάζει κάποια λειτουργική ανικανότητα. Στα παιδιά σπάνια συναντάται αυτή η περίπτωση.

Τέλος, η δύσκαμπτη πλατυποδία αποτελεί και τον σπανιότερο τύπο πλατυποδίας και είναι επώδυνη. Σε ποσοστό 25% ο ασθενής παρουσιάζει δυσκολία στις δραστηριότητές του.
Καθώς ο σχηματισμός της ποδικής καμάρας αρχίζει στην ηλικία των τριών ετών και ολοκληρώνεται μέχρι τα έξι, προτείνεται να γίνεται έλεγχος αυτής από τον ειδικό στην ηλικία περίπου των τριών ετών.

Πρόληψη - Διάγνωση

Το πελματογράφημα κατά την ηλικία των 4-5 δίνει πληροφορίες στον ειδικό για την κατανομή των φορτίσεων στο πέλμα, τα σημεία πίεσης και η ποσότητα της πίεσης στα σημεία αυτά. Έτσι ουσιαστικά, δημιουργείται ένα μέτρο σύγκρισης για μελλοντική αναφορά στα δεδομένα αυτά.

 

Περπάτημα στις μύτες των ποδιών

Το περπάτημα στις μύτες των ποδιών είναι πολύ συχνό φαινόμενο μέχρι την ηλικία των 3 ετών και σε κάποιες περιπτώσεις μέχρι τα 5 χρόνια. Αν μετά το πέρας αυτής της ηλικίας συνεχίσει να περπατά έτσι, αυτό σημαίνει ότι η πάθηση είναι ιδιοπαθής, δηλαδή δε γνωρίζουμε την αιτία που την προκαλεί, σχετίζεται με νευρολογική ανωριμότητα  και σιγά σιγά εξελίσσεται σε μία μόνιμη συνήθεια.

Στην τελευταία περίπτωση μπορεί να σχετίζεται με οπτικό ή αιθουσαίο πρόβλημα, με την αισθητηριακή ολοκλήρωση ή με ιδιοδεκτικά προβλήματα. Επίσης, μπορεί να οφείλεται σε προωρότητα του παιδιού, λόγω της υπερευαισθησίας που εμφανίζουν, εξαιτίας των πολλών τσιμπημάτων στην περιοχή της φτέρνας για αιματολογικές εξετάσεις όσο έμειναν στη μονάδα εντατικής θεραπείας. Μια άλλη αιτία μπορεί να είναι οι κοντοί αχίλλειοι. Τέλος ενοχοποιούνται και σύνδρομα όπως ο αυτισμός για τέτοιες καταστάσεις.

Η βάδιση στις μύτες των ποδιών μπορεί να οδηγήσει σε βλαισοπλατυποδία, κατά την οποία στραβώνει η κνήμη και το πέλμα με στροφή προς τα έξω. Ταυτόχρονα αυξάνει και η δαπάνη ενέργειας στο σώμα κατά 80%. Εξαιτίας της βλαισοπλατυποδίας δημιουργείται πόνος στα γόνατα, τις κνήμες, την πλάτη. Επίσης μπορεί να οδηγήσει  στη δημιουργία βλαισού μεγάλου δακτύλου (το γνωστό σε όλους «κότσι»).

Η θεραπεία ποικίλλει ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος. Μια πρώτη αντιμετώπιση είναι η εφαρμογή εξατομικευμένων ορθωτικών πελμάτων μετά από πελματογράφημα. Η εξέταση αυτή θα δείξει τα σημεία που ασκούνται αυξημένες πιέσεις στο πέλμα και ο ειδικός ποδολόγος - ποδίατρος θα κατασκευάσει ορθωτικά πέλματα, με στόχο να βελτιώσει τη μηχανική του ποδιού και να αποτρέψει το πάτημα στις μύτες. Επίσης μπορεί να εφαρμόσει περίδεση με kinesio taping, ώστε να ασκείται  μια ελαφρά πίεση στο πόδι, αποφεύγοντας με αυτόν τον τρόπο να πατάει στις μύτες. Σε πιο απλές περιπτώσεις μπορεί να γίνουν φυσικοθεραπείες και εργοθεραπείες.

Τέλος οι διατατικές ασκήσεις βοηθούν σημαντικά στην επιμήκυνση των αχιλλείων.

Στις περισσότερες περιπτώσεις το πρόβλημα αποκαθίσταται μόνο του μέχρι την ηλικία των 5. Αν όμως αυτό δε συμβεί, χρήζει ιδιαίτερης φροντίδας και προσοχής.

 

 • 1
 • 2
 • ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ

  Εθνικής Αντιστάσεως 121, Τ.Κ.:161 22
  210 7258116
  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

  ΚΟΛΩΝΑΚΙ

  Νεοφύτου Δούκα 10, Τ.Κ.:106 74
  210 7233092
  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

  ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ

  Πλ. Κορνάρου 31, Τ.Κ.:712 01
  2810 344000
  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.