Πως επιλέγουμε αθλητικά παπούτσια

Ο ειδικός απαντά: Πώς επιλέγουμε αθλητικά παπούτσια; Η επιλογή των αξεσουάρ που έχουμε στο τρέξιμο ή τον περίπατο είναι ολόκληρη επιστήμη. Ο Μάνος Αρβανιτάκης, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Ποδιάτρων και Ποδολόγων Ελλάδος, μας εξηγεί με τι κριτήρια θα τα αγοράσουμε.

Ψάχνετε καινούρια αθλητικά παπούτσια για να ξεκινήσετε γυμναστήριο; Καλύτερα πρώτα να κάνετε μια επίσκεψη στον ποδίατρο-ποδολόγο ή στον ορθοπαιδικό, αφού τα κριτήρια για να επιλέξουμε τα κατάλληλα για το δικό μας πόδι εξατομικεύονται. Όπως τονίζει ο Μάνος Αρβανιτάκης, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Ποδιάτρων και Ποδολόγων Ελλάδος: «Τα πόδια μας στηρίζουν καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας και σε όλες τις δραστηριότητές μας. Επομένως πρέπει και εμείς να τους δίνουμε τη δέουσα προσοχή, ειδικά όταν ασχολούμαστε με αθλητικές δραστηριότητες. Η επιλογή των σωστών αθλητικών παπουτσιών θα βασιστεί στο βάρος μας, στην εμβιομηχανική των ποδιών μας, στο άθλημα με το οποίο θα ασχοληθούμε, στην επιφάνεια άθλησης, καθώς και στις ιδιαιτερότητες  του ποδιού. Στόχος μας είναι να απολαύσουμε τη δραστηριότητά μας, αποφεύγοντας τους τραυματισμούς και αυξάνοντας τις επιδόσεις μας».

Τρία πράγματα πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν μας:
1. Σταθερότητα
2. Απορροφητικότητα
3. Κατασκευή σύμφωνα με την εμβιομηχανική του ποδιού (η επιστήμη που μελετά τις δυνάμεις που αναπτύσσονται στο ανθρώπινο σώμα και τις επιπτώσεις που αυτές έχουν στα οστά, τους μυς, τους τένοντες, τους συνδέσμους).

Για τι χρήση τα θέλετε;

Τα αθλητικά παπούτσια που σας αρέσουν ίσως να μην είναι κατάλληλα για το άθλημα που θέλετε να κάνετε. Όπως αναφέρει ο κ. Αρβανιτάκης: «Σε κάθε άθλημα πρέπει να πληρούνται ορισμένες προδιαγραφές: Πχ. Στο περπάτημα χρειαζόμαστε ένα ελαφρύ, με αντικραδασμική προστασία παπούτσι, αν είμαστε δρομείς θέλουμε ελαφριά και μαλακά παπούτσια, εξειδικευμένα να απορροφούν τους κραδασμούς. Στο μπάσκετ, επειδή πηδάμε ψηλά, έχουμε ανάγκη από παπούτσια που φτάνουν μέχρι τον αστράγαλο για να κρατούν σταθερό το πόδι. Τα ποδοσφαιρικά πρέπει να είναι αρκετά εύκαμπτα, όμως το πάνω μέρος δεν πρέπει να είναι μαλακό, ώστε να προσφέρει την κατάλληλη προστασία στον ταρσό κατά το κλώτσημα της μπάλας. Στο τένις επειδή τρέχουμε με μεγάλη ταχύτητα από τη μία πλευρά του γηπέδου στην άλλη και οι κινήσεις είναι εκρηκτικές με συνεχείς αλλαγές κατεύθυνσης, πρέπει τα παπούτσια να προσφέρουν στήριξη εσωτερικά αλλά και εξωτερικά».

Τι προσέχουμε στο κατάστημα αθλητικών υποδημάτων

1. Προτιμούμε απογευματινές ώρες για να προβάρουμε παπούτσια, ώστε τα πόδια να είναι λίγο πρησμένα.
2. Φορώντας τα πρέπει να νιώσουμε αμέσως καλά και όχι να περιμένουμε να τα «συνηθίσουμε» με την πάροδο του χρόνου.
3. Φοράμε τις ίδιες κάλτσες με αυτές που θα προπονούμαστε.
4. Πρέπει η φτέρνα να είναι αναπαυτικά μέσα στο παπούτσι και όχι να γλιστράει.
5. Τα δάχτυλα θα πρέπει να μπορούν να κινηθούν άνετα μέσα στο παπούτσι. Επιλέγουμε λοιπόν αθλητικά που έχουν κενό μπροστά από το μεγάλο δάχτυλο του μεγαλύτερου ποδιού, περίπου όσο το φάρδος του αντίχειρα.
6. Οι αστράγαλοι δεν θέλουμε να τρίβονται στα πλαϊνά του παπουτσιού.
7. Αν έχουμε προβλήματα με τα πόδια ή αν ο γιατρός έχει συνταγογραφήσει ορθωτικά πέλματα, πριν προβούμε στην αγορά κάποιου παπουτσιού, καλό θα ήταν να συμβουλευτούμε τον ειδικό (ορθοπεδικό, φυσίατρο, φυσικοθεραπευτή, ποδολόγο- ποδίατρο).

Από τι δεν πρέπει να παρασυρθούμε;
Στην αγορά, τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει την εμφάνισή τους παπούτσια με εσωτερική κατασκευή ανάλογη με το τύπο του πέλματος. Ωστόσο, όπως αναφέρει ο κ. Αρβανιτάκης, έχει γίνει ένας «τυφλός» διαχωρισμός σε ουδέτερα, πρηνισμού και υπτιασμού και δεν μπορούμε να βασιστούμε σε μια γενική κατασκευή που μπορεί να φορεθεί από οποιονδήποτε. Καλύτερα να επιλέξουμε ένα «ουδέτερο» σε πάτημα παπούτσι και να ζητήσουμε τη βοήθεια του ειδικού για μεγαλύτερη και πιο εξειδικευμένη στήριξη.
«Τα πόδια μας είναι μοναδικά, έτσι πρέπει να είναι και το εσωτερικό των παπουτσιών μας. Οι ειδικοί είναι οι πλέον αρμόδιοι για να αποφασίσουν τι είδους παπούτσι ταιριάζει στην εμβιομηχανική του ποδιού μας. Αφού δουν τον αθλητή και του κάνουν μία απλή και ανώδυνη εξέταση που ονομάζεται στατικό και δυναμικό πελματογράφημα, μπορούν να κατασκευάσουν εξατομικευμένα ορθωτικά πέλματα, τα οποία να καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες των αθλουμένων για στήριξη, ευθυγράμμιση και αποφόρτιση. Με αυτόν τον τρόπο μειώνεται αρκετά η πιθανότητα τραυματισμών καθώς και ο χρόνος αποκατάστασης ήδη υπαρχόντων» καταλήγει ο ειδικός.

Το άρθρο είναι δημοσιευμένο στο http://www.elle.gr 

 https://goo.gl/WqQg5u

Μάνος Αρβανιτάκης
Ποδίατρος

ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ

Εθνικής Αντιστάσεως 121, Τ.Κ.:161 22
210 7258116
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΚΟΛΩΝΑΚΙ

Νεοφύτου Δούκα 10, Τ.Κ.:106 74
210 7233092
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ

Πλ. Κορνάρου 31, Τ.Κ.:712 01
2810 344000
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.