Κάλοι: Πως δημιουργούνται και πως αντιμετωπίζονται

Η ορθοστασία, τα ακατάλληλα παπούτσια, το περπάτημα σε ανώμαλο οδόστρωμα και άλλοι λόγοι προκαλούν την εμφάνιση κάλων στα πόδια.

Οι κάλοι των ποδιών αποτελούν μια φυσική αντίδραση της επιδερμίδας στην προσπάθεια της να προστατεύσει τα βαθύτερα και ευαίσθητα στρώματα του δέρματος από συνεχόμενη πίεση ή τριβή. Μπορεί να εμφανιστούν τόσο στο πέλμα, όσο και στα σημεία των αρθρώσεων και να κάνουν το περπάτημα αρκετά επώδυνο.

Όπως αναφέρει ο κ. Ε. Αρβανιτάκης, πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Ποδιάτρων Ποδολόγων, υπάρχουν αρκετοί λόγοι που μπορεί να οδηγήσουν στην δημιουργία των κάλων όπως: η ορθοστασία, τα ακατάλληλα υποδήματα, οι κραδασμοί κατά το περπάτημα κ.α. Οι κάλοι διακρίνονται σε:

Σκληροί ή δακτυλικοί κάλοι: ξηρές κερατινικές μάζες στην πάνω πλευρά ή στην άκρη των δακτύλων καθώς επίσης και στην επιφάνεια του πέλματος του ποδιού. Δημιουργούνται συνήθως λόγω πίεσης που ασκείται σε συγκεκριμένο σημείο για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Μαλακοί κάλοι: η μορφή τους είναι άσπρη και μαλακή. Πρόκειται για αρκετά επώδυνους κάλους οι οποίοι βρίσκονται μόνο ανάμεσα στα δάχτυλα.

Πελματιαίοι κάλοι, οι οποίοι είναι μικρές, καλά εντοπισμένες και επώδυνες βλάβες στην πατούσα εξαιτίας διαφόρων δυσμορφιών ή ανατομικών αλλαγών του ποδιού.

Υπάρχουν κάποια βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε ώστε να προστατεύσετε τα πόδια σας από την εμφάνιση των κάλων.

Συγκεκριμένα οι ειδικοί συνιστούν:

Σωστή επιλογή υποδημάτων. Τα υποδήματα πρέπει να είναι άνετα και να ταιριάζουν απόλυτα στο σχήμα του ποδιού. Αν πρόκειται για γυναικεία θα πρέπει να έχουν χαμηλά και φαρδιά τακούνια που διανέμουν σωστά το βάρος. Επίσης πρέπει να υπάρχει ο απαραίτητος χώρος (ύψος και πλάτος) στο εσωτερικό του υποδήματος για να μπορεί να χωρέσει το πόδι.

Αποφύγετε να φοράτε τα ίδια παπούτσια συνεχόμενες μέρες, καθώς θα πρέπει να στεγνώσουν από τον ιδρώτα πριν τα ξαναφορέσετε. Επίσης σημαντικό είναι να φοράτε καθαρές βαμβακερές κάλτσες με τα κλειστά παπούτσια, για να αναπνέει σωστά το δέρμα.

Περιποιηθείτε & ενυδατώστε καθημερινά την περιοχή των ποδιών σας. Η καθημερινή φροντίδα και περιποίηση της περιοχής είναι απαραίτητη για την αποφυγή κάλων. Μια εντατική κρέμα κατά του σκληρού δέρματος, μπορεί να ενισχύσει τη διαδικασία φυσικής απολέπισης και να επαναφέρει την ελαστικότητα του δέρματος, βοηθώντας στην αποφυγή δημιουργίας των κάλων.

Αφαιρέστε τον κάλο με ελαφρόπετρα αλλά όχι με ξυράφι ή άλλο αιχμηρό αντικείμενο. Η αφαίρεση με ξυράφι μπορεί να κάνει τον κάλο στο πόδι να εμφανιστεί ενισχυμένος μετά από λίγο. Το ίδιο πρόβλημα μπορεί να εμφανιστεί και με την αφαίρεση του κάλου με laser.

Χρησιμοποιείτε ειδικά αφαιρετικά επιθέματα για κάλους που μπορείτε να τα προμηθευτείτε από το φαρμακείο, έχουν στοχευμένη δράση και ανακουφίζουν από τους κάλους.

Η πρόληψη αλλά και η σωστή θεραπεία παίζουν σημαντικό ρόλο στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των κάλων. Αν οι κάλοι επιμένουν απευθυνθειτε σε ένα ποδιάτρο - ποδολόγο. Ο ειδικός θα διατηρήσει τα κάτω άκρα σε καλή κατάσταση, θα τα κρατήσει ενυδατωμένα και θα φροντίσει ιδιαιτέρως το δέρμα στα σημεία που υπάρχει προδιάθεση να δημιουργηθεί.

Τα όμορφα πόδια δεν είναι μόνο θέμα αισθητικής αλλά και υγείας

Ο Μάνος Αρβανιτάκης, Ποδολόγος-Ποδίατρος, Πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Ποδίατρων-Ποδολόγων, MSc,BSc (Hons) Podiatry MPS, μας μίλησε για όλα όσα μπορεί να μας προβληματίζουν για τα κάτω άκρα εν όψει διακοπών, αλλά και για το πώς μπορούμε να προλάβουμε ή να εξαφανίσουμε θέματα όπως η κακοσμία, οι κάλοι, τα κότσια κ.λπ. Μέσα από τη συζήτησή μας θα καταλάβετε πόσο σημαντικός είναι ο τομέας της ποδολογίας και σίγουρα θα σπεύσετε να κλείσετε ένα σχετικό ραντεβού.

Συνέντευξη: Μάρθα Φραγκάκη

Κύριε Αρβανιτάκη, αν και οι παθήσεις των κάτω άκρων είναι πολλές και συχνές, η ποδολογία (αν και ανερχόμενη) δεν είναι τόσο διαδεδομένη στη χώρα μας. Θέλετε να μας εξηγήσετε με τι ακριβώς ασχολείται ένας ποδίατρος;

Ποδιατρική – Ποδολογία, είναι η επιστήμη υγείας, η οποία ασχολείται με την διάγνωση και θεραπεία παθολογικών καταστάσεων που προσβάλλουν τον άκρο πόδα (Oxford Medical Dictionary). Αποτελεί αυτόνομο επάγγελμα υγείας και συνεπικουρεί σε πολλές ιατρικές ειδικότητες.Από την στιγμή που ακόμα δεν υπάρχει κάποιο νομοθετικό πλαίσιο αναφορικά με το επάγγελμα αυτό, κρίνεται αναγκαία η ορθή πληροφόρηση των πολιτών, σχετικά με τον τίτλο, την εκπαίδευση και τις υπηρεσίες που το χαρακτηρίζουν, με στόχο την προστασία πρωτίστως των ασθενών από «αμφιλεγόμενους» επαγγελματίες, και την ενημέρωση της ιατρικής κοινότητας. Άξιο αναφοράς είναι η συνεργασία τη συνεργασία του Συλλόγου με την εταιρεία Reckitt Benckiser Healthcare και τη Scholl. Βασικός στόχος αυτής της συνεργασίας είναι να καταδειχθεί ότι η φροντίδα των ποδιών είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία μας. Είναι πολύ σημαντικό να ενημερωθεί και να ευαισθητοποιηθεί το κοινό για την σημασία του προληπτικού ελέγχου των ποδιών και σε ποιον εδικό θα πρέπει να απευθυνθεί για την σωστή αντιμετώπιση των προβλημάτων τους.

Πολλοί μπερδεύουν την ποδολογία με τη ρεφλεξολογία. Υπάρχει σχέση;

Όχι, η ρεφλεξολογία δεν έχει καμία σχέση με την ποδιατρική. Βασίζεται στην ύπαρξη αντανακλαστικών σημείων στα πέλματα και τις παλάμες. Είναι μια συμπληρωματική θεραπεία, γιατί μπορεί να εφαρμοστεί παράλληλα με άλλες θεραπείες, συμπληρώνοντας και υποστηρίζοντάς την.

Ποιες είναι οι πιο συχνές παθήσεις για τις οποίες σας επισκέπτονται οι ασθενείς;

Ο ποδίατρος ασχολείται με προβλήματα μηχανικής των ποδιών, όπως η πλατυποδία, η ραιβοιπποποδία, η πτώση μεταταρσίων, ο βλαισός μέγας δάκτυλος (το γνωστό κότσι), προβλήματα με τα νύχια, όπως περιέλιξη, είσφρυση, ονυχοκρύπτωση, ονυχογρύπωση, μυκητιάσεις, καθώς και δερματολογικά προβλήματα. Επίσης, με νευρολογικά προβλήματα, με ασθενεις με σακχαρώδη διαβήτη.

Κάλοι και κότσια ταλαιπωρούν πλήθος κόσμου. Ποιες είναι οι προτεινόμενες θεραπείες; Υπάρχουν tips για να προλάβουμε την εμφάνισή τους;

Κάλοι των ποδιών ή αλλιώς τύλοι, ονομάζονται οι σκληρύνσεις του δέρματος σε ορισμένα σημεία του πέλματος, εξαιτίας εξωγενών και ενδογενών παραγόντων, όπως στενά υποδήματα, αθλητικές δραστηριότητες, λάθος μηχανική του ποδιού. Το δέρμα σκληραίνει προκειμένου να αντιμετωπίσει την εξωτερική πίεση και έτσι δημιουργείται ο τύλος. Όπως κάθε πάθηση, έτσι και στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι απαραίτητη η συμβολή ενός ειδικού ποδιάτρου- ποδολόγου, ο οποίος γνωρίζει τη φυσιολογία του ποδιού και πώς να αντιμετωπίζει την κάθε περίπτωση. Προϋποθέτει επίσης την τήρηση των κανόνων υγιεινής για την αποφυγή οποιασδήποτε μόλυνσης ή τραυματισμού. Ο ρόλος του Ποδιάτρου – Ποδολόγου είναι να συντηρεί το δέρμα υγιές στα σημεία όπου υπάρχει προδιάθεση να δημιουργηθούν συμπτώματα υψηλής πίεσης και να μειώσει τις αιτίες που δύνανται να προκαλέσουν τις πιέσεις αυτές. Ο ποδίατρος θα κατευθύνει τον ασθενή στην επιλογή σωστού υποδήματος, θα αποφορτίσει το σημείο από την πίεση κατασεκυάζοντας ειδικά ορθωτικά πέλματα, θα καθοδηγήσει τον ασθενή για τη σωστή και καθημερινή περιποίηση της περιοχής με τρίψιμο με ελαφρόπετρα ή ράσπα (λίμα με γυαλόχαρτο) και ενυδάτωση με ειδική κρέμα που μαλακώνει τις σκληρύνσεις και διατηρεί τη φυσική ελαστικότητα του δέρματος. Ειδικά σε ασθενείς με παθολογία, όπως το διαβητικό πόδι, είναι πολύ σημαντική η συμβολή του ποδιάτρου ,ώστε να αποφευχθούν οι ακρωτηριασμοί. Το κότσι ή αλλιώς ο βλαισός μέγας δάκτυλος είναι η παραμόρφωση του μεγάλου δακτύλου του ποδιού κατά την οποία αυτό περιστρέφεται προς τα έσω με αποτέλεσμα το δεύτερο δάχτυλο να εφιππεύει το πρώτο. Στη γωνία που δημιουργείται υπάρχει φλεγμονή, η οποία είναι επώδυνη και συνοδεύεται από δυσχέρεια στη βάδιση καθώς και από προβλήματα στην υπόδηση. Ταυτόχρονα το δεύτερο και τρίτο δάκτυλο παραμορφώνονται (γίνονται γαμψά) και ως εκ τούτου δημιουργούνται οι τύλοι (κάλοι). Μια επίσκεψη στον ειδικό θα μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε ορθά και επιστημονικά το πρόβλημα ανάλογα με το στάδιο εξέλιξης που βρίσκεται το κότσι.  Υπάρχουν ειδικές κατασκευές- από διάφορα υλικά-  που μπορούν να αναστείλουν την εξέλιξη.  Τα ναρθηκάκια σιλικόνης, τα οποία κατασκευάζονται από τον ποδολόγο πάνω στο πόδι του ασθενούς και βοηθούν στο διαχωρισμό των δακτύλων. Υπάρχει επίσης ένα καινούριο, καινοτόμο κι πρωτοποριακό προϊόν  «το διορθωτικό καλτσάκι» του βλαισού μεγάλου δακτύλου. Για άμεση ανακούφιση, δοκιμάστε αφαιρετικά επιθέματα για κάλους, όπως τα Scholl αφαιρετικά επιθέματα για κάλους με σαλικυλικό οξύ. Τα δερματολογικά ελεγμένα επιθέματα Scholl προσφέρουν στοχευμένη ανακούφιση και αποτελεσματική αφαίρεση των κάλων.

Η ορθοστασία επηρεάζει την υγεία των κάτω άκρων, πόσο μάλλον όταν συνοδεύεται από τακούνια. Τι να κάνουμε, λοιπόν, όταν νιώθουμε τα πόδια μας βαριά και κουρασμένα;

Καθημερινά υποβάλλουμε τα πόδια μας σε πολλές δοκιμασίες ενώ αυτά καλούνται να μεταφέρουν το βάρος του σώματός μας καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Η πολύωρη ορθοστασία, το περπάτημα, το τρέξιμο, τα ακατάλληλα υποδήματα και οι καθημερινές δραστηριότητες μπορεί να προκαλέσουν πόνο και πληγές στα πόδια. Ένα ποδόλουτρο ή απαλό μασάζ με βαζελίνη ή ακόμα και να σηκώσουμε τα πόδια μας ψηλά θα ανακούφιζαν από την πίεση. Η κατανάλωση αρκετής ποσότητας νερού, η χρήση κατάλληλων παπουτσιών, το σωστό κόψιμο των νυχιών βοηθούν στο να διατηρούμε τα πόδια μας υγιή. Στο πρόβλημα αυτό μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά τα πέλματα, τα οποία τοποθετώντας τα στο εσωτερικό των υποδημάτων αποφορτίζουν και ξεκουράζουν τα πόδια. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν από όλους όσοι περπατάνε, αθλούνται, κουράζονται, ή αντιμετωπίζουν ορθοπεδικό ή μυοσκελετικό πρόβλημα. Πώς λειτουργούν τα πέλματα;

 • Βοηθούν στην ευθυγράμμιση του σώματος
 • Κατανέμουν σωστά τις πιέσεις που ασκούνται κατά τη στάση και βάδιση
 • Στηρίζουν την ανατομία των ποδιών
 • Αποφορτίζουν τα σημεία πίεσης
 • Μειώνουν τους πόνους
 • Προφυλάσσουν από τραυματισμούς
 • Βελτιώνουν την απόδοση σε καθημερινές και αθλητικές δραστηριότητες.

Η κακοσμία των ποδιών φανερώνει την εμφάνιση κάποιας ασθένειας/μικροβίου; Με ποιους τρόπους μπορούμε να την… εξαφανίσουμε;

Η κακοσμία των ποδιών είναι ένα αρκετά συνηθισμένο και ενοχλητικό πρόβλημα που απασχολεί μεγάλο αριθμό ανθρώπων. Το πρόβλημα της κακοσμίας ξεκινά από τους μύκητες που αναπτύσσονται στα πόδια, όπου βρίσκουν ευνοϊκό γι’ αυτούς περιβάλλον για να αναπτυχθούν. Στα πόδια μας βρίσκονται πολλοί ιδρωτοποιοί αδένες, γι’ αυτό το λόγο ανεξαρτήτως ζέστης, σωματικής άσκησης ή και άγχους ιδρώνουν πολύ εύκολα άσχετα από τη θερμοκρασία και την εποχή του χρόνου. Ακόμα και η ορθοστασία ή το έντονο στρες, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του ιδρώτα. Ένας άλλος λόγος που μπορεί να μυρίζουν άσχημα τα πόδια είναι το λεγόμενο «πόδι του αθλητή», δηλαδή η βαριά λοίμωξη του ποδιού από μύκητες, η οποία απαιτεί και ειδική θεραπεία από γιατρό. Υπάρχουν κάποιες καθημερινές συνήθειες προσωπικής υγιεινής, με τις οποίες μπορούμε να προλάβουμε την κακοσμία των ποδιών.

 • Αποφεύγουμε να φοράμε το ίδιο ζευγάρι παπούτσια για συνεχόμενες μέρες. Καλό θα ήταν να το αφήνουμε για 24 ώρες να στεγνώσει σε φωτεινό σημείο και μετά από πέρας αυτών των ωρών να το κλείνουμε στην παπουτσοθήκη.
 • Καλό θα είναι να προτιμάμε παπούτσια από δέρμα ή καραβόπανο, διότι επιτρέπουν στο πόδι να αναπνέει.
 • Πάντα φοράμε τα παπούτσια μας με καθαρά πόδια, τα οποία τα έχουμε πλύνει με νερό και σαπούνι και έχουμε στεγνώσει σχολαστικά, ειδικά ανάμεσα στα δάχτυλα. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα βαμβάκι βουτηγμένο σε οινόπνευμα, το οποίο βοηθάει στο να διατηρείται η περιοχή όσο πιο στεγνή γίνεται.
 • Οφείλουμε να πετάξουμε τα παπούτσια ή τις σαγιονάρες που έχουν ήδη μυρίσει, αλλιώς πρέπει να τα πλύνουμε πολύ καλά με σαπούνι και νερό.
 • Μπορούμε να χρησιμοποιούμε σπρέι αντιιδρωτικά ή αποσμητικά , όπως το αποσμητικό σπρέι υποδημάτων Schollfresh step που σας προστατεύει από την εφίδρωση και κακοσμία για έως και 24 ώρες.
 • Υπάρχουν επίσης ειδικοί πάτοι οι οποίοι αντιμετωπίζουν την δυσοσμία στα παπούτσια.
 • Πρέπει καθημερινά να αλλάζουμε τις κάλτσες μας και να χρησιμοποιούμε αποσμητική πούδρα ποδιών και υποδημάτων , όπως η Scholl Fresh Step για χρήση τόσο σε υπόδημα όσο και απευθείας στο πόδι.
 • Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ειδικές κάλτσες που διατηρούν το πόδι στεγνό, ή ακόμα και εμποτισμένες με χημικά που καταπολεμούν τα βακτήρια, από τα οποία προκαλείται η δυσοσμία.

Το καλοκαίρι πολύς είναι ο κόσμος που περπατάει ξυπόλητος. Τελικά, το περπάτημα με ξυπόλητα πόδια ωφελεί ή όχι την υγεία μας;

Το περπάτημα με γυμνά πόδια, γνωστό και ως «γείωση», πέρα από μια τάση της εποχής είναι και επιστημονικά τεκμηριωμένο. Έχει μια σειρά από σημαντικά πλεονεκτήματα για την υγεία μας,όπως είναι η αύξηση των αντιοξειδωτικών, η μείωση των φλεγμονών και η βελτίωση του ύπνου. Γείωση σημαίνει περπάτημα χωρίς παπούτσια στο χώμα, το γρασίδι ή την άμμο. Δηλαδή σε κάθε φυσική επιφάνεια. Μελέτες δείχνουν ότι υπάρχουν πολλά οφέλη για την υγεία , τα οποία προέρχονται από την επαφή του σώματός μας και των ηλεκτρονίων στη γη. Η γη έχει το δικό της φυσικό φορτίο και φαίνεται να μας κάνει καλό όταν ερχόμαστε σε επαφή μ’ αυτό.  Μετά από έρευνες που δημοσιεύτηκαν στην εφημεριδα «journal of environmental and public health», καταδεικνύεται ο τρόπος με τον οποίο τα ηλεκτρόνια από τη γη βελτιώνουν την υγεία μας. Σε μια έρευνα, ασθενείς με χρόνιο πόνο βελτίωσαν τον ύπνο τους χρησιμοποιώντας στρώματα από ανθρακονήματα. Ταυτόχρονα μειώθηκε η αίσθηση του πόνου. Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι η γείωση άλλαξε την ηλεκτρική δραστηριότητα στον εγκέφαλο μετά από μέτρηση που έγινε με εγκεφαλογράφημα. Επίσης από τη γείωση επωφελήθηκαν η αγωγιμότητα του δέρματος, μετριάστηκε το ποσοστό μεταβλητότητας της καρδιακής λειτουργίας, βελτιώθηκε η ρύθμιση της γλυκόζης, μειώθηκε το στρες και αυξήθηκε η ανοσία του οργανισμού. Ακόμα και αν δεν υπήρχαν αποδεδειγμένα οφέλη για το περπάτημα χωρίς παπούτσια, θα ήταν καλό να κάναμε όσο το δυνατόν πιο συχνές βόλτες φύση.Το τακτικό περπάτημα έστω και μισή ώρα την ημέρα, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου, να βελτιώσει την καρδιαγγειακή υγεία, να μετριάσει το βάρος και να λειτουργήσει προληπτικά κατά του διαβήτη. Επιπλέον το περπάτημα βελτιώνει την οξυγόνωση του αίματος, την κυκλοφορία, απομακρύνει τις τοξίνες και ανακουφίζει απο το στρες.

Εν όψει καλοκαιρινών διακοπών, θα θέλαμε να μας δώσετε και μερικές συμβουλές για υγιή πόδια.

Τα όμορφα πόδια δεν είναι μόνο θέμα αισθητικής αλλά και υγείας, ώστε να περπατάμε άνετα, χωρίς προβλήματα. Η καθημερινή φροντίδα είναι απαραίτητη, λοιπόν.

 • Η απολέπιση βοηθά στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων και έτσι η ενυδατικές κρέμες εισχωρούν καλύτερα στο δέρμα, δίνοντας ένα όμορφο αποτέλεσμα.
 • Πόδια ψηλά στο τέλος της ημέρας. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να ξεκουράσουμε και να αποφορτίσουμε τα πόδια μας.
 • Καθημερινό ποδόλουτρο. Βοηθά να διατηρούνται οι φτέρνες και οι πατούσες μαλακές. Μετά από πολύ καλό στέγνωμα δοκιμάστε μάσκες ποδιών που προσφέρουν απαλά και μαλακά πόδια με μία εφαρμογή 20λεπτών, όπως η Scholl Pedi Mask Nourish. Αν αντέχουμε μπορούμε στο ύπνο να βάλουμε βαμβακερές κάλτσες. Το αποτέλεσμα την επόμενη ημέρα θα μας αποζημιώσει.
 • Η κατανάλωση αρκετής ποσότητας νερού σε καθημερινή βάση είναι απαραίτητη για τη σωστή ενυδάτωση. Ας μην ξεχνάμε ότι η υγεία ξεκινά από μέσα μας.
 • Προσέχουμε τα πόδια μας φορώντας κατάλληλα παπούτσια, κόβοντας σωστά τα νύχια μας σε ευθεία γραμμή, προστατεύοντάς τα σε δημόσιους χώρους, μη πατώντας ξυπόλητοι, αποφεύγοντας έτσι μολύνσεις, μυκητιάσεις και τραυματισμούς. Προληπτικά και σε πιο ήπιες καταστάσεις ή περιπτώσεις που υπάρχει προδιάθεση για μόλυνση νυχιών από μύκητες, συνιστάται θεραπεία νυχιών με το Scholl σύστημα αντιμετώπισης των μυκήτων των νυχιών .Το προϊόν αυτό δημιουργεί ένα περιβάλλον στο νύχι όπου δεν μπορούν να αναπτυχθούν οι μύκητες.
 • Σε περίπτωση που παρατηρήσουμε κάτι διαφορετικό ή περίεργο στα πόδια μας, καλό θα ήταν να επισκεφθούμε τον ειδικό (ποδολόγο- ποδίατρο), ο οποίος θα μας συμβουλεύσει και κατευθύνει ανάλογα.
 • Δίνουμε στα πόδια μας την προσοχή που τους αξίζει.

Το άρθρο είναι δημοσιευμένο στο allabouthealth.gr

Μαζί με τη ζέστη φουντώνουν και οι μυκητιάσεις των νυχιών

Οι μυκητιάσεις των νυχιών (ονυχομυκητίαση) είναι ένα κοινό πρόβλημα, εντονότερο τους καλοκαιρινούς μήνες, που μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε νύχι.

Είναι μια συχνή πάθηση, η οποία αρχικά παρουσιάζεται ως λευκή κηλίδα στην άκρη των νυχιών και μπορεί να προσβάλλει ένα ή περισσότερα νύχια, συνήθως των ποδιών. Αν η μόλυνση δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να εξαπλωθεί σε όλα τα νύχια, αλλά και να προσβάλλει άλλους ανθρώπους. 

«Περίπου το 20% του ενήλικου πληθυσμού παρουσιάζει ονυχομυκητίαση τουλάχιστον μια φορά στη διάρκεια της ζωής του», παρατηρεί ο Πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Ποδιάτρων-Ποδολόγων Ε. Α. Αρβανιτάκης. «Οι ομάδες που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο είναι άτομα με διαβήτη, αθλητές, άτομα με κινητικά προβλήματα, άτομα με κυκλοφοριακές διαταραχές (αγγειοπάθεια), άτομα που ιδρώνουν έντονα και τέλος άτομα που κάνουν χρήση κοινόχρηστων ντους στο γυμναστήριο ή στην πισίνα».

Συμπτώματα

Υπάρχουν κάποιες εμφανείς ενδείξεις της ονυχομυκητίασης, τις οποίες μπορείτε να δείτε και μόνοι σας:

 • Τα νύχια σας χάνουν τη φυσική λάμψη τους
 • Αποχρωματισμός και πάχυνση του δέρματος κάτω από το νύχι
 • Λευκά ή κιτρινωπά σημεία στη μέση του νυχιού
 • Εύθραυστα, τραχιά νύχια
 • Παραμορφωμένα σε σχήμα νύχια
 • Πάχυνση νυχιών 
 • Αποκόλληση του νυχιού από το υγιές δέρμα

Τι βοηθά στην ανάπτυξη των μυκήτων;

Οι κατάλληλες συνθήκες που ευνοούν την ανάπτυξη μυκήτων είναι η υγρασία και η υψηλή θερμοκρασία. Συγκεκριμένα, τα κλειστά παπούτσια κρατούν τα πόδια ζεστά και υγρά. Επίσης τα αποδυτήρια, οι πισίνες και οι ντουζιέρες ευνοούν την ανάπτυξη μυκήτων.

Αντιμετώπιση

Για την αντιμετώπιση της ονυχομυκητίασης, υπάρχουν διαφορετικές θεραπείες ακόμα και συνδυασμοί θεραπειών. 

Προληπτικά και σε πιο ήπιες καταστάσεις ή σε περιπτώσεις που υπάρχει προδιάθεση για μόλυνση των νυχιών από μύκητες,  συνιστάται θεραπεία νυχιών με ειδικά συστήματα αντιμετώπισης της ονυχομυκητίασης, που διατίθενται από τα φαρμακεία. Τα προϊόντα αυτά εξουδετερώνουν έως και το 99,9% των μυκήτων, ενώ δημιουργούν δυσμενές περιβάλλον για την ανάπτυξη και την εξάπλωση του μύκητα.

Για πιο σοβαρές ονυχομυκητιάσεις θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν ειδικό, ο οποίος θα αποφασίσει για το είδος της θεραπείας που θα πρέπει να ακολουθήσετε (αντιμυκητιασικά χάπια, σε συνδυασμό με φάρμακα τοπικής χρήσης, χειρουργική επέμβαση για αφαίρεση του νυχιού ή χρήση laser ), ανάλογα με την βαρύτητα της λοίμωξης.

Πρέπει να τονισθεί ότι κάποια αντιμυκητιασικά φάρμακα θα πρέπει να αποφεύγονται από άτομα που έχουν προβλήματα με το ήπαρ ή καρδιακή ανεπάρκεια. Είναι πολύ σημαντικό να το γνωρίζει ο θεράπων γιατρός, ώστε να αποφασίσει ποια θεραπεία θα ακολουθήσει. Σημασία έχει η έγκαιρη έναρξη της θεραπείας.

Πως θα αντιμετωπίσετε την κακοσμία των ποδιών

Η κακοσμία των ποδιών είναι ένα αρκετά συνηθισμένο και ενοχλητικό πρόβλημα που απασχολεί μεγάλο αριθμό ανθρώπων.

Από πού ξεκινά όμως η κακοσμία;

Το πρόβλημα της κακοσμίας ξεκινά από τους μύκητες που αναπτύσσονται στα πόδια. Η υγρασία που επικρατεί μέσα στα υποδήματα και συνακόλουθα ο ιδρώτας των ποδιών δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξή τους.

Τα πόδια είναι το σημείο του σώματος με τους περισσότερους ιδρωτοποιούς αδένες, γεγονός που οδηγεί σε αυξημένες πιθανότητες κάποιος να παρατηρήσει εφίδρωση άσχετα από τη θερμοκρασία και την εποχή του χρόνου, ανεξαρτήτως ζέστης, σωματικής άσκησης ή άγχους. Ακόμα και η ορθοστασία ή το έντονο στρες, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του ιδρώτα. Επίσης οι εγκυμονούσες και οι έφηβοι μπορεί να αντιμετωπίσουν αυτό το θέμα λόγω αύξησης ορμονών.

Η κακοσμία προκαλείται από τον ιδρώτα που περνάει στα παπούτσια τα οποία φοράμε ξανά και ξανά πριν προλάβουν να στεγνώσουν. Τα βακτήρια του δέρματος διασπούν τον ιδρώτα και έτσι ελευθερώνεται η χαρακτηριστική μυρωδιά.

Τα βακτήρια

Τα βακτήρια συνεχίζουν να πολλαπλασιάζονται μέσα στα παπούτσια μας ακόμα και όταν σταματήσουμε να τα φοράμε, ειδικά αν τα φυλάσσουμε σε σκοτεινό ντουλάπι. Έτσι αν φορέσουμε την επόμενη μέρα τα ίδια παπούτσια, δημιουργούμε το κατάλληλο περιβάλλον -ζεστό, υγρό και σκοτεινό- για την ανάπτυξη των βακτηρίων.

Η κακοσμία των ποδιών αντιμετωπίζεται με απλά και εύκολα βήματα ακόμα και με προϊόντα που έχουμε στο σπίτι μας.

Υπάρχουν επίσης, κάποιες καθημερινές συνήθειες προσωπικής υγιεινής, με τις οποίες μπορούμε να προλάβουμε την κακοσμία των ποδιών.

Η αντιμετώπιση της κακοσμίας

Αποφεύγετε να φοράτε το ίδιο ζευγάρι παπούτσια για συνεχόμενες μέρες. Καλό θα ήταν να αφήνετε για 24 ώρες τα παπούτσια να στεγνώσουν σε κάποιο φωτεινό σημείο και μετά να τα κλείνετε στην παπουτσοθήκη.

Καλό επίσης είναι να προτιμάτε παπούτσια από δέρμα, διότι επιτρέπουν στο πόδι να αναπνέει, ενώ φροντίστε να τα ψεκάζεται καθημερινά με σπρέι υποδημάτων -όπως το αποσμητικό σπρέι υποδημάτων Scholl fresh step- για να αποφύγετε την κακοσμία, ενώ παράλληλα καταπολεμά τα βακτήρια και τους μύκητες στο εσωτερικό.

Πάντα φοράτε τα παπούτσια με καθαρά πόδια, τα οποία  έχετε πλύνει με νερό και σαπούνι και έχετε στεγνώσει σχολαστικά, ειδικά ανάμεσα στα δάχτυλα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα βαμβάκι βουτηγμένο σε οινόπνευμα, το οποίο βοηθάει να διατηρείται η περιοχή όσο πιο στεγνή γίνεται.

Πρέπει να πετάξετε τις σαγιονάρες ή τα παπούτσια που έχουν ήδη μυρίσει, αλλιώς πρέπει να τα πλύνετε πολύ καλά με σαπούνι και νερό.

Καθιερώστε ένα τρόπο περιποίησης των ποδιών σας και κάντε το αυτό κομμάτι της καθημερινότητάς σας.

Ψεκάστε τα πόδια σας με αποσμητικό σπρέι ποδιών Scholl fresh step πριν βάλετε παπούτσια ή κάλτσες. Αυτό θα σας προστατεύσει από την εφίδρωση και την κακοσμία.

Εναλλακτικά χρησιμοποιήστε αποσμητική πούδρα ποδιών και υποδημάτων, όπως η Scholl Fresh Step για χρήση τόσο σε υπόδημα όσο και απευθείας στο πόδι.

Χρησιμοποιείστε, εφόσον κρίνετε απαραίτητο, ειδικές κάλτσες που διατηρούν το πόδι στεγνό ή ακόμα και εμποτισμένες με χημικά που καταπολεμούν τα βακτήρια, από τα οποία προκαλείται η δυσοσμία.

Αν παρ’ όλα αυτά η κακοσμία επιμένει, αν τα πόδια σας είναι κόκκινα και έχετε κνησμό (φαγούρα), αν τα νύχια σας είναι κίτρινα ή μαύρα και έχουν κάποια δυσμορφία ή αρχίζουν και γίνονται γαμψά καλό θα είναι να επισκεφθείτε τον ειδικό. Αυτός θα σας κατευθύνει στο πώς πρέπει να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα που επιμένει. Το σώμα με τον τρόπο του προειδοποιεί για την υγεία μας και οφείλουμε να του δώσουμε την απαιτούμενη προσοχή.

Το άρθρο είναι δημοσιευμένο στο runnfun.gr

Ασθενείς με διαβήτη: 25 φορές μεγαλύτερος κίνδυνος να χάσουν το πόδι τους

Το διαβητικό πόδι αποτελεί μία από τις πιο επικίνδυνες επιπλοκές του σακχαρώδους διαβήτη, η οποία τείνει να λάβει εφιαλτικές διαστάσεις. Σε παγκόσμιο επίπεδο πραγματοποιείται ένας ακρωτηριασμός κάθε 30 δευτερόλεπτα. Το διαβητικό πόδι συμπεριλαμβάνει αλλοιώσεις από τις αρτηρίες που αιματώνουν τους μυς του άκρου ποδός, καθώς και μεταβολές στη μορφή και τη λειτουργία των μυών και των αρθρώσεων. Αποτέλεσμα αυτού είναι η απώλεια της ποδικής καμάρας και η δημιουργία μέγιστης πίεσης στον άκρο πόδα κάτι που οδηγεί σε πολλούς τραυματισμούς στο πόδι ή στα δάχτυλα και μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτες καταστάσεις. Το ιδιαίτερο με τους ασθενείς με διαβητική νευροπάθεια είναι ότι δεν νιώθουν πόνο λόγω της μειωμένης αισθητικότητας, με αποτέλεσμα να είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς σε μικροτραυματισμούς, οι οποίοι μπορεί να οδηγήσουν στη δημιουργία πληγών και εξελκώσεων.
Οι διαβητικοί ασθενείς διατρέχουν 25 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να χάσουν το πόδι τους σε σύγκριση με άλλους. Ο λόγος γι’ αυτό είναι τα έλκη που δημιουργούνται στα κάτω άκρα. Η ελλιπής αιμάτωση των κάτω άκρων δυσκολεύει την επούλωση των ελκών και συμβάλλει στην περαιτέρω νέκρωση των ιστών. Τα τραύμα μολύνεται και η εξέλιξη αυτού είναι ραγδαία, αφού μπορεί να καταλήξει σε γάγγραινα και σε ακρωτηριασμό. Οι διαβητολόγοι είναι κατηγορηματικοί: οποιοσδήποτε πόνος στα κάτω άκρα, ή οποιαδήποτε σχισμή στα πέλματα πρέπει να αναφέρεται άμεσα στο θεράποντα ιατρό. Ο ποδολόγος- ποδίατρος, απόφοιτος πανεπιστημιακής σχολής, είναι αυτός που θα αναλάβει την περιποίηση και τη φροντίδα του διαβητικού ποδιού, αλλά και θα εκπαιδεύσει τον ασθενή για το τι πρέπει να προσέχει και τι να αποφεύγει. Ο ποδολόγος μπορεί να επέμβει με καθαρισμό των διαβητικών ελκών. Επίσης μπορεί να κατασκευάσει εξατομικευμένα ορθωτικά πέλματα, τα οποία θα αποφορτίσουν τα σημεία εκείνα του ποδιού που έχουν έλκη, ώστε να βοηθήσουν στην επούλωσή τους.

Οι φαρμακοποιοί πρέπει να ενημερώνουν τους ασθενείς με διαβήτη ότι πρέπει:
● Να μετρούν συστηματικά το διαβήτητους
● Να ελέγχουν καθημερινά τα πόδια τους για πληγές, κάλους, οίδημα, κοψίματα, φουσκάλες
● Να πλένουν τα πόδια τους
● Να ρυθμίζουν τη θερμοκρασία του νερού δοκιμάζοντάς το με τον αγκώνα τους, διότι τα πόδια μπορεί να έχουν απώλεια αίσθησης
● Να τα στεγνώνουν πολύ καλά, με ιδιαίτερη προσοχή ανάμεσα στα δάχτυλα
● Να κόβουν ίσια τα νύχια για να αποφύγουν την ανάπτυξη νυχιών μέσα στο δέρμα που μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή
● Να μην περπατούν ποτέ ξυπόλητοι
● Να αποφεύγουν τα ψηλά τακούνια
● Να επιλέγουν υποδήματα από μαλακό δέρμα, ευρύχωρα και με κορδόνια
● Το βασικότερο όμως είναι να ζητούν βοήθεια για τη φροντίδα των ποδιών τους και όχι να προσπαθούν να το αντιμετωπίσουν μόνοι τους

Το διαβητικό πόδι: Τι είναι και πώς προλαμβάνεται
Το διαβητικό πόδι αποτελεί μία από τις σοβαρότερες επιπλοκές του σακχαρώδους διαβήτη. Η περιοχή του ποδιού κάτω από τους αστραγάλους εμφανίζει βλάβες, ανοιχτές πληγές (έλκη) και μολύνσεις που παραμορφώνουν το πόδι και μπορεί να οδηγήσουν σε γάγγραινα και να απαιτείται ο ακρωτηριασμός του. Εκτιμάται ότι κάθε μισό λεπτό κάπου στον κόσμο γίνεται ένας ακρωτηριασμός εξαιτίας αυτής της σοβαρής επιπλοκής, η οποία οφείλεται σε νευροπάθεια που εμφανίζεται στην πορεία του διαβήτη. Τα κύρια συμπτώματα της διαβητικής νευροπάθειας στα πόδια είναι: πόνος, κράμπες, μούδιασμα, μυρμήγκιασμα, αίσθηση καψίματος, σουβλιές ή τσιμπήματα, φαγούρα, επιδείνωση της αίσθησης καψίματος και του πόνου τη νύχτα, πόνος στις γάμπες με τη βάδιση, μέχρι και απώλεια αίσθησης του πόνου ακόμα και όταν υπάρχει τραύμα.

Απλές συμβουλές που αν εφαρμοστούν από τα άτομα με διαβήτη σώζουν πόδια:
● Να μην περπατούν ποτέ ξυπόλυτοι
● Να ελέγχουν κάθε βράδυ τα πόδια για μικροαμυχές, πληγές ή αλλαγή του χρώματος των δακτύλων
● Να χρησιμοποιούν καθρεφτάκι για να ελέγξουν τα πέλματα αν υπάρχουν πληγές
● Να ελέγχουν στα παπούτσια αν υπάρχουν εσωτερικές ραφές ή κάποιο καρφί που μπορεί να προκαλέσει τραύμα
● Να μην πλησιάζουν τα πόδια σε θερμαντικά σώματα (υπάρχει κίνδυνος εγκαυμάτων)
● Να πλένουν τα πόδια με χλιαρό νερό κάθε βράδυ
● Αν τα πέλματα είναι ξηρά, να χρησιμοποιούν ειδικούς αφρούς, όχι βαζελίνη
● Να κόβουν τα νύχια σε ευθεία γραμμή, ώστε να μην υπάρχουν αιχμές που τραυματίζουν τα πόδια
● Να μην αφαιρούν κάλους από μόνοι τους και να απευθύνονται πάντα σε εξειδικευμένο προσωπικό

Ε. Α. Αρβανιτάκης, Ποδολόγος - ποδίατρος

Πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Ποδιάτρων-Ποδολόγων, hd student
in podiatry, Msc, bsc (hons) podiatry mps

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ

  Εθνικής Αντιστάσεως 121, Τ.Κ.:161 22
  210 7258116
  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

  ΚΟΛΩΝΑΚΙ

  Νεοφύτου Δούκα 10, Τ.Κ.:106 74
  210 7233092
  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

  ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ

  Πλ. Κορνάρου 31, Τ.Κ.:712 01
  2810 344000
  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.